150ste verjaardag van Les Misérables van Victor Hugo

Op 28 februari ontvangt Ambassadeur Michèle Boccoz de pers op de Residentie van Frankrijk voor de lancering van het programma rond de 150ste verjaardag van Les Misérables van Victor Hugo.

JPEG

In 2012 is het 150 jaar geleden dat de roman “Les Misérables” van Victor Hugo voor het eerst verscheen, hier in Brussel. Dit literaire meesterwerk is bekend over de hele wereld, en kende ontelbare adaptaties in theaterstuks, films of musicals.

Voor de 150ste verjaardag van de eerste editie van de roman worden tal van initiatieven georganiseerd in verschillende verenigingen en locale kringen, tussen Parijs en Brussel, door gepassioneerde liefhebbers van Victor Hugo en zijn werken. Tentoonstellingen zullen bijvoorbeeld plaatsvinden in Compiègne-sur-Mer en in Waterloo.

Éen van de meest ijverige bewonderaars van Victor Hugo is zonder twijfel Kris Clerckx. Éen jaar geleden kwam hij naar ons toe en wist hij ons te overtuigen om zijn project rond “Les Misérables” te ondersteunen, en een heel programma rond Victor Hugo te organiseren. Hij heeft banden gecreëerd tussen alle manifestaties.

De Ambassade van Frankrijk kon niet anders dan deelnemen aan deze herdenkingen. Victor Hugo, een man van woorden maar ook van diepe overtuigingen, moest door de omstandigheden, en ook omwille van zijn moedige standpunten, vaak reizen tussen Frankrijk en België. Daardoor is hij een soort symbolische schakel tussen onze twee landen. Deze bijzondere verjaardag geeft ons de gelegenheid om zijn werken en zijn ideeën te herontdekken. Zijn droom van een verenigd Europa, bijvoorbeeld, neemt vandaag, hier in Brussel, een speciale betekenis. Het neemt ons terug in de geschiedenis en in het politiek en sociaal klimaat waarmee de schrijver zo betrokken was.

Het programma van de evenementen die in 2012 zullen plaatsvinden is heel rijk en gevarieerd, met tentoonstellingen, conferenties, film- en theatervoorstellingen, musicals, verschijningen van boeken en reisgidsen, toeristische en culturele circuits, enz.

- Voor meer informatie over het programma van de evenementen kunt u terecht op de Culturele Agenda van de ambassade.

- Het programma "Les Misérables 150" (een samenwerking tussen de ambassade van Frankrijk en VisitBrussels) heeft overigens een eigen website.

JPEG

Gepubliceerd op 27/02/2012

bovenaan de pagina