Aanpak van autisme : twee Franse Senaatsleden op bezoek in België

Mevrouw Claire-Lise Campion, Senaatslid voor het departement Essonne, en Mevrouw Isabelle Debré, Senaatslid voor het departement Hauts-de-Seine, waren op 12 en 13 juni 2012 op bezoek in België. De Senaatsleden hebben de taak om de uitvoering van de Franse handicapwet van 2005 te evalueren en wilden daarom naar België komen om het Belgisch systeem in de aanpak van autisme, dat vaak als voorbeeld wordt geciteerd in Frankrijk, beter te leren kennen.

Zo hebben Mevrouw Campion en Mevrouw Debré verschillende politieke verantwoordelijken die een rol spelen in de aanpak van autisme kunnen ontmoeten: Mevrouw Eliane Tillieux, Waals minister van Volksgezondheid, Sociale actie en Gelijke kansen, de heer Jean-François Delsarte, Adviseur voor speciaal onderwijs bij de minister van Onderwijs en Sociale promotie van de Federatie Wallonië-Brussel, en Mevrouw Véronique Gailly, adjunct-kabinetschef en verantwoordelijke voor de Franse gemeenschapscommissie bij de Brusselse minister belast met het Beleid inzake Bijstand aan Personen met een Handicap. De gesprekken gingen over het beleid dat België al lange tijd hanteert voor personen (volwassenen en kinderen) met een handicap of met autisme, en over de uitdagingen die nog moeten worden aangegaan. De gesprekspartners hebben ook samen het Belgisch systeem met het Franse kunnen vergelijken.

De Senaatsleden hebben een bezoek gebracht aan twee instellingen voor autistische kinderen. In de gemeente Kain hebben ze de instelling voor speciaal onderwijs “Les Co’Kain” bezocht, waar ze de heer Delfosse, directeur van de instelling, en alle teamleden van het pedagogische project hebben ontmoet. Ook werd het dagopvangcentrum voor niet-schoolgaande kinderen “Grandir” bezocht met de directrice van het centrum, Mevrouw Desmedt, en met de zorgverantwoordelijke, Mevrouw Hody. Tot slot heeft Professor Willaye de activiteiten van de SUSA (de universitaire dienst voor personen met autisme, in Bergen) aan de Senaatsleden voorgesteld.

De Senaatsleden hebben ook kunnen spreken met aan aantal vertegenwoordigers van Franse en Belgische verenigingen die in België actief zijn rond autisme (Collectief van gehandicapte democraten, Nationale associatie voor de verdediging van personen met een handicap, Autiproches) en met raadsleden van de Vereniging voor Fransen in het buitenland over de opvang van Franse kinderen in Belgische instellingen.

De Senaatsleden hebben ook een langdurig gesprek gehad over dit onderwerp met Mevrouw Michèle Boccoz, Ambassadeur van Frankrijk, en met de heer Sylvain Berger, Consuul Generaal van Frankrijk.

Perscontacten:

Ambassade van Frankrijk in België

M. Jean-Pierre Avannier

Persadviseur

E-mail : jean-pierre.avannier@diplomatie.gouv.fr

Tel : +32 (0)2 548 87 05 - GSM : +32 (0)491 56 07 34

Gepubliceerd op 19/06/2012

bovenaan de pagina