België viert de Franse gastronomie [fr]

PNG

Goût de / Good France: België viert de Franse gastronomie in het kader van dit internationaal event

Op maandag 29 februari 2016 ontving de Ambassadeur van Frankrijk, mevrouw Claude-France Arnould, 9 van de 32 Belgische restauranthouders die dit jaar aan de actie Goût de / Good France deelnemen. Op 21 en 22 maart 2016 zullen meer dan 1.700 ‘diners op z’n Frans’ geserveerd worden in verschillende restaurants verspreid over de vijf continenten, om wereldwijd een hommage te brengen aan de excellente Franse keuken en culinaire knowhow, voor de tweede jaar op een rij.

Na het grote succes van de eerste editie wordt dit jaar op 21 en 22 maart opnieuw de Franse gastronomie gevierd dankzij ‘Goût de/ Good France’, het initiatief van de Franse minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Ontwikkeling, Laurent Fabius, en van de gerenommeerde chef-kok Alain Ducasse. Op maandag 29 februari werd hierover een persconferentie georganiseerd in de Residentie van Frankrijk in Brussel, in aanwezigheid van de Ambassadeur van Frankrijk, mevrouw Claude-France Arnould, en 9 van de 32 Belgische restaurants die deelnemen aan de gastronomische actie « Goût de / Good France ».

"Belgen eten vaak gerechten uit de Franse keuken"

PNGThierry Honhon, chef van het restaurant Le Dix-Huitième in Luik:
"Belgen eten dikwijls Franse gerechten, maar zonder er de origine van te kennen. Een evenement als Goût de / Good France laat toe om hierop in te gaan".

Deze Luikse chef neemt dit jaar graag een tweede keer deel aan Good France, samen met meer dan 30 andere Belgische restaurants. Vorig jaar nemen er 13 Belgische restaurants deel. Het deelnemersaantal is in 2016 dus bijna verdriedubbeld, gaande van de ‘bistrot’ om de hoek tot de ‘tables d’exception’ van de Franse gastronomie.

Franse gastronomie aangepast aan de lokale tradities

Verschillende restaurants uit de hele wereld, waaronder uit België, werden in december 2015 uitgenodigd om een menu samen te stellen dat de Franse culinaire knowhow viert en volgens de traditie geserveerd wordt met aperitief, voorgerecht, hoofdgerecht, Franse kaas, Franse wijnen en champagnes. Ze kunnen ook nog het menu aanpassen aan de culinaire tradities van ieder land. De producten moeten vers zijn, seizoens-en streekgebonden, met minder vet, suiker, zout en proteïnen. Fabrice Malpas, chef van de Brasserie C, geeft aan : "Ik hou van het idee om creatief om te gaan met verse Franse seizoensproducten."

JPEG

De Ambassadeur van Frankrijk in België, mevrouw Claude-France Arnould (centraal op de foto), de directeur van Atout France Benelux, Vincent Toulotte (achter de Ambassadeur), en de Consul van Frankrijk die in Luik is gevestigd, Michel Cloes (rechtsonder op de foto), zijn vergezeld van de vertegenwoordigers van de volgende 9 restaurants die deelnemen aan Good France:

• Brasserie C (Luik)

• Crystal Lounge (Elsene)

• Durbuy ô (Durbuy)

• Le Dix-Huitième (Luik)

• Oh Miroir ! (Luik)

• Pouic Pouic (Chapelle-Lez-Herlaimont)

• Restaurant scolaire du lycée français (Ukkel)

• Toucan Brasserie (Elsene)

• Toucan Sur Mer (Elsene)

>> Klik hier om de volledige lijst terug te vinden.

Sinds 28 januari 2016 kan men online de lijst van de deelnemende restaurants uit de hele wereld consulteren : http://restaurateurs.goodfrance.com/fr/restaurants-participants

>> Noot voor de redactie: Op 14 maart zal er in Luik een persconferentie georganiseerd worden. >>

Voor alle informatie over Good France:

Pascale Michaux – Franse Ambassade in België

T. 02 548 87 72

Pascale.Michaux@diplomatie.gouv.fr

Atout France - Agentschap voor toerismeontwikkeling in Frankrijk

Website en sociale netwerken voor uw lezers: http://france.fr

Contacten voor de pers : Persdienst van Atout France
T. 02 505 38 14
presse.be@atout-france.fr

Gepubliceerd op 13/04/2016

bovenaan de pagina