Biografie van H.E. mevrouw Hélène FARNAUD - DEFROMONT [fr]

JPEG
Mevrouw Hélène FARNAUD-DEFROMONT, Ambassadrice van Frankrijk in het Koninkrijk België

Frans diplomate (Gevolmachtigd minister van 2de klasse)

Geboren op 5 april 1970 te Lille, Frankrijk

Professionele ervaring

Sinds juli 2019: Ambassadrice van Frankrijk in België

Februari 2016 tot juli 2019: Algemeen directrice Administratie en Modernisering, hoge functionaris van Defensie en Veiligheid, Ministerie van Europese en Buitenlandse Zaken, Parijs, Frankrijk – AD verantwoordelijk voor personeelszaken, financiële zaken, informatiesystemen, diplomatieke veiligheid, vastgoed en logistiek van het Ministerie.

September 2013 tot februari 2016: Directrice van het Agence pour l’enseignement français à l’étranger (AEFE, Agentschap van het Franse onderwijs in het buitenland), een openbare administratieve instelling onder het toezicht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Parijs, Frankrijk – 500 onderwijsinstellingen wereldwijd, 6.500 onderwijzende en administratieve personeelsleden werkzaam en wonend in het buitenland, jaarlijks budget van 1 miljard euro.

Mei 2012 tot september 2013: Kabinetschef van de gedelegeerde minister van Ontwikkeling, Ministerie van Buitenlandse Zaken en van Internationale Ontwikkeling, Parijs, Frankrijk.

September 2011 tot mei 2012: Beleidsverantwoordelijke bij de Algemeen directeur voor Mondialisering, Ontwikkeling en Partnerschappen, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Parijs, Frankrijk.

2008-2010: Adjunct-directrice van de Organisation européenne de droit public, Athene, Griekenland.

2002-2005: Onderdirectrice voor het Frans, Directoraat-generaal voor de Internationale Samenwerking en Ontwikkeling, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Parijs, Frankrijk.

1999-2002: Cultureel adviseur op de Franse Ambassade in Amman, Jordanië.

1997-1999: Technisch adviseur voor internationale zaken op het kabinet van de eerste minister, Parijs, Frankrijk.

1994-1997: Redactrice van het directoraat Strategische Zaken en Ontwapening, vervolgens beleidsmedewerkster van de algemene directeur voor politieke zaken en veiligheidszaken, Ministerie van Buitenlandse Zaken, Parijs, Frankrijk.

Opleiding

Voorbereidende klas voor het toelatingsexamen van de Ecole normale supérieure van Fontenay-Saint Cloud (lyceum Faidherbe, Lille; vervolgens lyceum Fénelon, Parijs);

Licentiaat in geschiedenis (Universiteit van Lille 3); DULCO Russisch (INALCO Parijs); IEP van Parijs (Afdeling Overheidsdienst, 1993)

September 2006 tot juni 2007: Auditor van de 59ste nationale zitting van het Institut des hautes études de défense nationale (IHEDN), Parijs, Frankrijk.

Publicaties

« Le Français, une langue de l’Europe », Editions du Sénat, 2003

« L’hôtel Merlin de Douai, ambassade de France en Grèce, une visite privée », Editions Kolonak, 2010.

Ereonderscheidingen

Ridder in de légion d’honneur

Talenkennis

(spreken/schrijven): Engels, Duits, Russisch;

(spreken): Grieks;

(aan het leren): Nederlands

Familiale situatie

Gehuwd, drie kinderen.

Gepubliceerd op 16/01/2020

bovenaan de pagina