Claude Fontaine, Officier in de Nationale Orde van Verdienste [fr]

De Ambassadeur van Frankrijk in België heeft op 8 april 2014 het onderscheidingsteken van Officier in de Nationale Orde van Verdienste aan dhr. Claude Fontaine, districtspolitiecommissaris en directeur-generaal van de Federale gerechtelijke politie, uitgereikt in de aanwezigheid van mv. Joëlle Milquet, vicepremier en Minister van Binnenlandse Zaken.

Door deze onderscheiding wil Frankrijk hulde brengen aan de eminente kwaliteiten van dhr. Fontaine. De Ambassadeur benadrukte de inzet van deze ervaren politiebeambte voor de Frans-Belgische samenwerking in de strijd tegen misdaad. Hij accentueerde het belang van deze samenwerking die een groot deel van de relatie tussen Frankrijk en België vertegenwoordigt.

Licenciaat in criminologie aan de Universiteit van Luik en afgestudeerd aan de Koninklijke School van Gendarmerie, Claude Fontaine begon zijn carrière in 1981 als cavalerieofficier in het Belgisch Legioen. Commandant van het interventiepeloton in het eskadron van spaciale interventie van de gendarmerie van 1984-1988, dhr. Fontaine werd daarna commandant aan de universitaire centrum van de school van gendarmerieofficieren in Luik, en dan commandant van territoriale gendarmeriedistricten van Waver en Hoei. Hij werd benoemd als verantwoordelijke van het programma “mensenhandel” van het centrale bureau van de gendarmerie in 1999 en als hoofd van de “directie van de bestrijding van de criminaliteit tegen personen” in de Federale gerechtelijke politie sinds 2001. Dhr. Fontaine werd in 2013 als directeur-generaal van de Federale gerechtelijke politie, ter vervanging van François FARCY.

Gepubliceerd op 10/04/2014

bovenaan de pagina