Claudine De Rockere, Pascale Fierens en Liesbeth Mertens in de Orde van de Academische Palmes [fr]

Op dinsdag 24 januari 2017 heeft de Ambassadeur van Frankrijk in België, Claude-France Arnould, in de Residentie van Frankrijk de eretekens van Officiers in de Orde van de Academische Palmen uitgereikt aan Claudine De Rockere en de eretekens van Ridder in de Orde van de Academische Palmen aan Liesbeth Martens en Pascale Fierens.

Claudine De Rockere heeft een bachelorsdiploma in Romaanse Talen bij de Universiteit van Gent (1969), ze volgde ook een academische cursus in het Italiaans bij de VUB (postacademische opleiding) en doceerde deze taal voor een decennium in avondles. Als leraar Frans-vreemde taal vanaf 1969 tot 1994 werkte ze bij de Scheppersinstituut Wetteren en bij het Koninklijke atheneum Zottegem (Oost-Vlaanderen). Bij de Hogeschool Gent werd ze docent benoemd waar ze haar aandacht zal besteden aan het opleiden van leraren van de eerste graad van het secundair onderwijs tot 2004. In 1990 richtte ze de Belgische Vereniging Leraren Frans, Vlaamse Gemeenschap (BVLF) op. In deze vereniging werkt ze als voorzitter tot 2007 en als secretaris tot 2014. De Rockere heeft vaak haar expertise aangeboden aan het Vlaams Ministerie van Onderwijs met haar onderzoek over leerboek Frans voor basis en secundair onderwijs en met haar programma’s over de opleiding van leraren. In Vlaanderen is ze een van de eerste verdedigers van een onderwijs gebonden met een vreemde taal (EMILE) en schreef daar in 2007, 2011 verschillende artikels en 2013 over. Ze nam deel aan internationale congressen van de Fédération internationale des professeurs de français, als Belgische vertegenwoordiger (1984: Québec, 1998: Thessaloníki en 2006: Wenen) en organiseerde de West-Europa Commissie in Gent in 1996.
Pascale Fierens is lerares in het secundair onderwijs en is afgestudeerd in Romaanse filologie en kunstgeschiedenis bij de KUL. Voor 14 jaar van haar loopbaan heeft ze Frans gedoceerd aan volwassenen in het Onderwijs voor sociale promotie in Vlaanderen (CVO Temse) en heeft een waardevolle ervaring opgedaan als taalwetenschapper in de arbeidswereld. Gelijktijdig is ze aan het hoofd van de taaldienst van het Zelzate lyceum. Pascale Fierens schreef zeer gebruikte Franse leerboeken in het Vlaamse secundair onderwijs (“Quartier latin”, éditions Pelckmans) en is ook lid van de redactie van de “Panache” tijdschrift besteden aan zestien- tot achttienjarige leerlingen. Bovendien is ze redactrice voor “Focus Film français” die de Franstalige taal en culturen bevorderen met films op school. Ze is zeer betrokken bij de Belgische Vereniging Leraren Frans (BVLF) en werkt als opleidster binnen het programma van Franstalige en Nederlandstalige onderwijs samenwerking FORMACOM over verschillende didactische vragen. Ze is de redactrice van het PROFFF tijdschrift dat uitgegeven wordt door deze vereniging.

Liesbeth Martens heeft een bachelorsdiploma in Romaanse Talen bij de KUL en een master in Muziek richting zingen bij het Lemmensinstituut Leuven. Vanaf 1993 tot 1995 doceerde ze Frans aan jongeren uit de basis en secundair onderwijs maar ook aan leerlingen die de taal beter willen beheersen. Sinds 1995 is ze lerares Frans als vreemde taal. Zij heeft een test Frans opgesteld met 5 taalvaardigheden voor leerlingen van de eerste jaar basisonderwijs. Sinds 2008 werkt ze als coördinatrice en opleidster voor FLAMME, een opleidingsproject van beginnerscursussen Frans in kleuter- en basisscholen, en voor “Croque-français”, lessen Frans voor basisscholen leraren. Sinds 2015 is Liesbeth Mertens coördinatrice en onderzoekster aan de “CLIL in Vlaanderen” en ook coördinatrice en docent in het postgraduaat CLIL van UC Leuven-Limburg.

Gepubliceerd op 07/02/2017

bovenaan de pagina