Conferentie: "De VN vandaag: onderhandeling en actie?" [fr]

Op maandag 20 juni 2016 heeft de ambassadeur van Frankrijk Claude-France Arnould in de Residentie Jean-Marc de la Sablière, diplomaat en voormalige ambassadeur van Frankrijk, en Marc Pecsteen, kabinetschef van de vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, verwelkomt voor een conferentie over het thema: "De VN vandaag: onderhandeling en actie?" De conferentie werd medegeorganiseerd met het kantoor ESSEC IRENE EUROPA. Het debat werd geleid door Aurélien Colson, directeur van IRENE en hoogleraar aan de ESSEC.

Jean-Marc de La Sablière, geboren in 1946, is een Franse diplomaat. Hij heeft een graad in de rechten, is aan het Institut d’études politiques in Parijs afgestudeerd, en is een alumnus van de École nationale d’administration (promotie "Francois Rabelais"). Hij was directeur van Afrika bezuiden de Sahara in het ministerie van Buitenlandse Zaken en werd daarna de diplomatieke adviseur van de president van de Franse Republiek Jacques Chirac (2000-2002). In 2002 werd hij benoemd tot permanente vertegenwoordiger van Frankrijk bij de Veiligheidsraad en hoofd van de Permanente Vertegenwoordiging bij de Verenigde Naties van 2002 tot 2007. Van 2007 tot december 2011 was hij de Franse ambassadeur in Italië, voordat hij met pensioen ging.

Marc Pecsteen is een Belgische diplomaat met een grote ervaring. Na een vorming in de rechten en internationale betrekkingen, bekleedde hij hoge functies in de FOD Buitenlandse Zaken in Brussel en in het Belgische diplomatieke netwerk. Hij was consul-generaal in Shanghai, ambassadeur in Kigali en adjunct-directeur van het kabinet van de Staatssecretaris voor Europese Zaken. Sinds 2014 is hij directeur van het kabinet van de minister van Buitenlandse Zaken. Hij kent grondighet VN-systeem: nadat hij adviseur van de Permanente Vertegenwoordiging van België bij de Verenigde Naties tussen 2002 en 2006 was, zou hij in de volgende zomer naar New York terugkeren om daar Permanente Vertegenwoordiger te worden.

Gepubliceerd op 25/10/2016

bovenaan de pagina