Culturele, wetenschappelijke en technische samenwerking

De culturele, wetenschappelijke en technologische samenwerking tussen Frankrijk en België verloopt zeer nauw. Dit komt onder andere door de nabijheid van beide landen.

Frankrijk en België werken nauw samen op vlak van cultuur, taal, wetenschap. Ook op academisch vlak is er een goede samenwerking. Voor deze vier categorieën zijn de belangrijkste bevoegdheden overgedragen aan de gemeenten. Deze decentralisatie (van de federale overheid naar de verschillende gemeenschappen) heeft geleid tot de heropleving van de Frans- Belgische samenwerking via akkoorden met de federale overheid. Er werden verschillende teksten ondertekend tussen Frankrijk en respectievelijk de Franse Gemeenschap van België (22 maart 1999), de Vlaamse Gemeenschap (28 september 2000) en de Duitstalige Gemeenschap (5 december 2000). Uit deze fundamentele documenten zijn later een aantal bepalingen geëvolueerd. In de praktijk is het zo dat de verschillende samenwerkings-actoren van beide landen zo efficiënt en pragmatisch mogelijk moeten zijn. Deze projecten zijn gestart en worden verder ontwikkeld met partners uit verschillende regio’s en taalgemeenschappen.

De culturele samenwerking neemt gestaag toe. Er worden steeds nieuwe samenwerkingsvormen ontwikkeld tussen verschillende grote instellingen, ook is er sprake van samenwerking tussen partners die onbekend zijn bij het grote publiek en deel uit maken van het maatschappelijk middenveld. De autoriteiten van beide landen ondersteunen ook regelmatig verschillende evenementen in België en Frankrijk.

De wetenschappelijke en academische samenwerking is een prioriteit. Deze samenwerking krijgt vorm door de oprichting van onder andere interuniversitaire samenwerkingsvormen. Zoals de joint Masteropleidingen in Vlaanderen en Wallonië, 2012 is ook het jaar van Frankrijk aan de Universiteit van Antwerpen en in Lille is er nu ook de mogelijkheid om Nederlands te volgen. Deze samenwerking komt ook tot uiting in de onderlinge aanpassing van de Doctoraatsscholen in het kader van de grensoverschrijdende samenwerking. Deze aanpassing is gebaseerd op uitwisselingen tussen verschillende clusters en “Centres d’excellence”. Het resultaat van deze samenwerking is een eerste grensoverschrijdende concurrentiecluster tussen Frankrijk en Vlaanderen die in de toekomst vernieuwingen zal brengen in de textielindustrie. Franse en Belgische netwerken werken samen om hun ervaringen en hun dienstenaanbod te combineren.

De versterking van de Francofonie en van de Franse taal in Vlaanderen en in de Duitstalige Gemeenschap is een zeer belangrijk aandachtspunt. Zo zijn er verschillende pedagogische missies, is er de vorming van leerkrachten, steun aan de verbetering van de middelen van het Franse Internationale Lyceum van Antwerpen (le lycée français international) en het uitwerken van twee tweetalige richtingen (september 2011): Frans-Nederlands (in het lager) en Frans-Engels (in de kleuterschool). In Brussel is er ook het Jean-Monnetlyceum waar momenteel 2400 leerlingen les volgen. In Ukkel opent het lyceum ook een kleuterschool, waardoor het instituut dan 2700 leerlingen kan onderwijzen. In het algemeen zorgt de Alliance Française van Brussel-Europa voor het onderwijs van het Frans. De Alliance zorgt in het bijzonder voor de vorming van Europese ambtenaren en diplomaten. In België zijn er nog 7 andere Alliances Françaises: Condroz-Meuse-Hesbaye (Hoei), West-Vlaanderen (Kortrijk), Henegouwen (Bergen), Oost Vlaanderen (Gent), Antwerpen en Luik. Ook is er een zusterverenging, de Emile Verhaeren kring in Ronse. Deze privé-instanties worden gesubsidieerd door het Ministerie van Buitenlandse en Europese Zaken.

Gepubliceerd op 09/07/2012

bovenaan de pagina