De 6de editie van Goût de France/Good France richt zich op de gastronomie van morgen [fr]

Deze 6de editie van Goût de France/Good France wil professionals steunen in hun omslag naar meer duurzaamheid en wil eveneens chef-koks bijstaan in hun nieuwe rol van ambassadeur van een meer verantwoorde gastronomie, en dit zowel op menselijk, gezondheids- en milieuvlak als aangaande het leren kennen van nieuwe smaken.

Tijdens de komende maanden wil dit evenement meer dan ooit de knowhow en de overtuigingen van de vrouwelijke en mannelijke chef-koks – dankzij wie we nieuwe smaken en waarden ontdekken – onder de aandacht brengen. Elke dag werken zij aan de gastronomie van morgen, aan een tastbare, verantwoorde en sterke gastronomie die een universele boodschap aan de toekomstige generaties uitdraagt omtrent de bescherming van de aarde en haar rijkdommen.

Tijdens Goût de France/Good France 2021 worden de mooiste en meest waardevolle aspecten van de wereld van de gastronomie gevierd en dit jaar krijgt het culturele en culinaire erfgoed van de regio Centre-Val de Loire speciale aandacht. Dit evenement wordt georganiseerd in samenwerking met de regionale raad van de Centre-Val de Loire, alsook met het Regionale comité inzake toerisme van Centre-Val de Loire.

Tijdens deze editie wordt het engagement voor een duurzamere en meer solidaire wereldgastronomie uitgedragen en wordt er een beroep gedaan op chef-koks om de regio Centre-Val de Loire te promoten.

Tijdens deze momenten boordevol emoties, uitwisselingen en samen delen, staan de culinaire rijkdommen van de producten van de Val de Loire centraal, net zoals de landbouwers, wijnboeren, groentetelers, vissers plukkers enz. die hun ziel in hun werk leggen en zo deze streek haar unieke rijkdom geven.

De regio Centre-Val de Loire in de kijker

De regio Centre-Val de Loire is een uniek natuurlijk erfgoed waar vele talenten hun oorsprong kennen. Zo ontstond de gastronomie van deze streek aan de tafels van de oude Renaissance-koningen en is ze een ode aan het rijke karakter van haar bodem, bossen en rivieren die over haar vruchtbare landschappen kabbelen. De regio Centre-Val de Loire, die ook wel “de tuin van Frankrijk” wordt genoemd, geeft al eeuwenlang vorm aan een uitzonderlijke levenskunst. Ze is als het ware een uithangbord van de typische Franse uitmuntendheid die nog steeds de trots en charme van de toeristische economie van het land is.

De gastronie van de Centre-Val de Loire, die onlosmakelijk verbonden is met het plaatselijke culturele leven, staat centraal in het nieuwe spannende seizoen van het “Nouvelles Renaissances 2021”-festival. Tijdens dit festival wordt de creativiteit en de durf binnen alle kunstvormen die deze streek haar historische reputatie hebben gegeven, gevierd. Het programma van deze nieuwe culturele editie omvat een aantal ontmoetingen, alsook evenementen met personen die actief zijn binnen de gastronomie en de wijnbouw van de Val de Loire.

Deze evenementen, die in nauw verband staan met het Goût de France/Good France 2021-programma, hebben als doel om iedereen, in de hele regio, de plaatselijke, duurzame en verantwoorde levenskunst te laten ervaren, waarbij zowel haar geschiedenis en rijkdommen aan bod komen met een focus op lokale producten, producenten, gezelligheid, samen delen, een ethisch verantwoorde keuken, zero-waste cooking, overbrenging van kennis, de ontdekking van smaken enz. Het jaar 2021 staat in het teken van de “heropleving” van de gastronomie en haar nieuwe ecologisch verantwoorde uitdagingen.

Christophe Hay, chef-kok, lokaal activist en Goût de France/Good France-ambassadeur

JPEG - 54.6 kB
Christophe Hay
©Julie Limont

Christophe Hay, chef-kok en ambassadeur van de Val de Loire en haar schatten, haalt zijn inspiratie uit de landschappen van zijn streek: “Als ik aan mijn Val de Loire denk, zie ik vele beelden voor me: een beek, rivieren en meertjes, bossen, velden en moestuinen, kastelen, boerderijen, wijngaarden, en wilde fauna en flora”.

De chef-kok, die afkomstig is uit de Vendôme, werkt dagelijks nauw samen met lokale producenten. Zijn keuken is seizoensgebonden en hij verwerkt tal van streekproducten om zo de plaatselijke en patrimoniale rijkdommen van de streek in de kijker te zetten en te promoten. Bij het koken kijkt deze chef-kok verder dan naar wat hij op het bord tovert. Hij zet vis uit de Loire-streek op zijn kaart, alsook wild uit de Sologne en zogenaamde vergeten groenten. Dankzij zijn inzet op ethisch en duurzaam vlak ontving hij onlangs van de Gault & Millau-gids de onderscheiding “Chef van het jaar 2021”.

Christophe Hay is een voorvechter van de verantwoorde gastronomie. Kennisoverdracht en jongeren laten kennismaken met allerlei smaken zijn twee van zijn voornaamste prioriteiten. Nadat hij van zijn collega’s de passie en het respect voor goede producten heeft geleerd, en dankzij de steun en medewerking van de institutionele actoren van de streek, besteedt hij een deel van zijn tijd en bezigheden aan de nieuwe generaties van de Centre-Val de Loire. Zo wil hij hen bewust maken van producten en de wereld om hen heen.

JPEG - 256.2 kB
Carpe « à la Chambord »
©La maison d’à côté

De “gastronomische keuken van de Fransen” behoort al elf jaar tot het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van de Unesco.

Tijdens deze zesde editie van Goût de France/Good France vieren we eveneens dat de “gastronomische keuken van de Fransen” elf jaar geleden werd erkend als Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid van de Unesco.

Voor Goût de France/Good France biedt deze editie de gelegenheid om het samen tafelen, de kunst van “lekker eten” en “gezellig drinken” nog eens in de verf te zetten, want als geen ander brengt deze kunst mensen samen rond waarden zoals smaakbeleving, samen delen en gezelligheid.

Een verantwoorde gastronomie

Goût de France/Good France probeert iedereen wereldwijd te overtuigen om zich in te spannen voor het milieu. In navolging van de COP 21 en de Franse États Généraux de l’Alimentation die alle stakeholders van de voedingsindustrie samenbrengt, onderschrijft Goût de France/Good France de ambitie om op een respectvollere manier met de rijkdommen van de planeet om te gaan en pleit ze eveneens voor een verantwoorde keuken.

Zowel op gezondheids- en milieuvlak, als aangaande de economie, energie, culturele wereld en onderwijs is het uiterst belangrijk dat de wereld van de gastronomie een respectvolle, duurzame en ecologisch verantwoorde houding aanneemt.

Goût de France/Good France 2021 is een initiatief van het Franse Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken en van Alain Ducasse, en wordt georganiseerd in samenwerking met de regio Centre-Val de Loire. Goût de France/Good France 2021 viert de Franse gastronomie overal ter wereld via een aantal evenementen die ter ondersteuning van de hele sector, worden georganiseerd.

Voor meer informatie over Goût de France/Good France kunt u naar de website France.be surfen

Gepubliceerd op 04/11/2021

bovenaan de pagina