Ambassadeur bezoekt Studiecentrum voor Kernenergie in Mol [fr]

Op donderdag 2 maart 2017 heeft de Ambassadeur van Frankrijk in België, Mevr. Claude-France Arnould een bezoek gebracht aan het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK-CEN) in Mol, Kempen.

Het centrum dat volgende jaar 65 jaar oud wordt, is een van het grootste studiecentrum van België maar is ook internationaal beroemd in het kernonderzoek. Het is ook een van de belangrijker spelers in het Europese Horizon 2020-programma.

De activiteiten ven het centrum behoren tot drie onderzoeksthema’s: veiligheid van nucleaire installaties, doordacht beheer van radioactief afval, bescherming van mens en milieu tegen ioniserende straling.

Meer dan 750 mensen werken bij het SCK-CEN, waaronder 70 doctorandi en postdocs. De SCK-CEN Academy for Nuclear Science and Technology biedt ook een opleiding aan voor jonge wetenschappers.

Mevr. de Ambassadeur heeft eerst de kernreactor BR2 kunnen bezoeken. Het werd in werk gesteld in 1962 en is één van de krachtigste onderzoekreactor ter wereld. In de BR2 wordt allerlei splijtstoffen en structuur-materialen bestraald voor verschillende types reactoren. Het speelt ook een cruciale rol in de productie van radio-isotopen voor medische en industriële toepassingen maar ook in het bestralen van silicium voor de micro-elektronische industrie.

De BR2 reactor is momenteel gebruikt voor de brandstof kwalificatie ven de Jules Horowitz reactor (JHR) die in het centrum van Cadarache wordt gebouwd. Tegen 2025-2030 zou het worden vervangen door de MYRRHA (Multi-purpose hYbrid Research Reactor for High-tech Applications), een hybride et multifunctionele studiereactor gestuurd door een deeltjesversneller. In december 2010 werd MYRRHA gekozen door de Europese Commissie als één van de te realiseren projecten om het Europese leiderschap in het hightech onderzoek voor de 20 komende jaren te behouden.

Het tweede deel van het bezoek betrof de ondergrondse onderzoekslab HADES. Het laboratorium bevindt zich 225 meter onder het domein van SCK-CEN in de Boomse kleilaag. Sinds 1974 studeren onderzoekers in die labo de berging radioactief afval in kleilagen. Er zijn verschillende degelijke onderzoekscentra in Europa zoals het Cigéo project van berging in Bure, Oost Frankrijk.

Al lang onderhoudt het SCK-CEN verschillende samenwerkingen met meer dan 70 Franse partners zoals de Commissariat à l’énergie atomique et aux énergies alternatives (CEA), het Centre National d’Etudes Scientifiques (CNRS) of het Agence nationale pour la gestion des déchets radioactifs (Andra).

Gepubliceerd op 22/05/2017

bovenaan de pagina