De Residentie van Frankrijk [fr]

De residentie van Frankrijk (waar de ambassadrice verblijft) is een voormalig herenhuis waarvan de gevel uitgeeft op de Regentlaan. Het gebouw is gescheiden van de Kanselarij door een tuin. De Residentie grenst aan het Consulaat-generaal en aan de culturele diensten van de Ambassade (SCAC).

JPEG

Een herenhuis, nagelaten door burggraaf Lovenjoul

Het herenhuis was eigendom van burggraaf Charles de Spoelberch de Lovenjoul (1836-1907), erfgenaam van een grote familie uit de Vlaamse aristocratie. Hij was gepassioneerd door en gespecialiseerd in de Franse literatuur uit zijn tijd. Hij wijdde een groot deel van zijn leven aan het verzamelen van manuscripten van zijn lievelingsschrijvers (met name Balzac). Zijn bibliotheek telde meer dan 40.000 werken.

In 1907 liet hij, bij testament, het gebouw en zijn boekencollectie na aan het “Institut de France”. De boeken bevinden zich vandaag in de bibliotheek van het instituut in Parijs (onder de “collectie Lovenjoul”). Het Institut de France verkocht in 1909 het herenhuis in de Regentlaan en de bijgebouwen aan de regering van de Franse Republiek. De opbrengt van deze verkoop stelde het instituut in staat om de bewaring van de boekencollectie te financieren.

In 1909 werd het herenhuis omgedoopt tot residentie van de minister van Frankrijk en kreeg de gerenommeerde architect George Chedanne, die de Ambassade van Frankrijk in Wenen had ontworpen, de taak om een Kanselarij te bouwen die zou uitgeven op de Hertogstraat.

Gepubliceerd op 17/06/2021

bovenaan de pagina