De Residentie van Frankrijk [fr]

De residentie van Frankrijk (waar de ambassadeur verblijft) is een voormalig herenhuis waarvan de gevel uitkomt op de Regentlaan. Het gebouw is gescheiden van de Kanselarij door een tuin. De residentie grenst aan het algemeen consulaat en aan de culturele diensten van de ambassade.

Een herenhuis, nagelaten door burggraaf Lovenjoul

Het herenhuis was van Burgraaf Charles de Spoelberch de Lovenjoul (1836-1907), erfgenaam van een grote familie uit de Vlaamse aristocratie. Hij was gepassioneerd door- en een expert in de Franse litteratuur uit zijn tijd. Een groot deel van zijn leven verzamelde hij manuscripten van zijn favoriete auteurs (vooral van Balzac). Hij had een bibliotheek van meer dan 40.000 exemplaren.

Hij liet alles per testament na aan het ‘Institut de France’ in 1907. Zijn collectie is nu ondergebracht in de bibliotheek van het instituut in Parijs ( de “collectie Lovenjoul”). Het Institut de France verkocht in 1909 het herenhuis in de Regentlaan met de bijgebouwen aan de regering van Frankrijk. Door de verkoop kon het instituut het behoud van de collectie financieren.

In 1909 werd het herenhuis de residentie van de minister van Frankrijk, terwijl de gerenommeerde architect George Chedanne belast werd met het bouwen van de Kanselarij die uitziet op de Hertogstraat. Hij had ook de plannen getekend voor de Franse ambassade in Wenen. De huidige tuin werd heringericht door René Pechère, de Belgische landschapsarchitect die ook de tuinen van de Kunstberg en van de Kruidtuin ontwierp.

Gepubliceerd op 16/01/2020

bovenaan de pagina