De ambassadeur op bezoek in Luik [fr]

De ambassadeur van Frankrijk, Bernard Valero, bracht een officieel bezoek aan Luik op woensdag 20 februari 2013. Daar nam hij deel aan enkele samenkomsten met de Luikse autoriteiten en met de bijzonder aanwezige en dynamische Franse Gemeenschap van Luik.

Op het programma van de reis stond als eerste een bezoek aan het bedrijf Techspace-Aero, pronkstuk van de luchtvaartkundige industrie en ruimte-industrie. Het bedrijf is gelegen in de Luikse voorstad en is eigendom van de Franse multinational Safran.

De ambassadeur ging vervolgens lunchen met o.a. Philip Cordery, afgevaardigde voor Fransen in het buitenland verantwoordelijke voor de Benelux, Sylvain Berger, consul-generaal van Frankrijk in Brussel, Jean-Pierre Rousseau, ereconsul van Frankrijk in Luik en directeur van het Filharmonisch Orkest van Luik, Michel Foret, gouverneur van de provincie Luik, Karl-Heinz Lambertz, minister-president van de Duitstalige Gemeenschap en Bernard Rentier, rector van de Universiteit van Luik. De lunch vond plaats in het provinciaal paleis van Luik.

De delegatie vertrok daarna naar de gebouwen van SPI, het agentschap van economische ontwikkeling voor de provincie Luik, om te vergaderen met de bedrijfsleiders die betrokkken zijn in de industriële ontwikkelingsprojecten voor de regio Luik en/of die verbonden zijn met Franse bedrijven en groepen.

Ten slotte, woonde de ambassadeur de officiële opening bij van de lokalen die ter beschikking staan voor Frankrijk in La Maison de la presse. Deze lokalen dienen voor de consulaire dienstverlening en staan symbool voor de terugkeer van Frankrijk naar Luik na de sluiting van het consulaat in augustus 2011. Na de voorspraak van Willy Demeyer, burgemeester van Luik, en André Gilles, afgevaardigd-president van de provincie Luik, nam Bernard Valero het woord om het belang te benadrukken, dat hij hecht aan de Franse aanwezigheid in Luik, een stad waarvan de francofilie gekend is door iedereen.

Hierdonder kunt u het persbericht van de ereconsul lezen in verband met de opening van deze lokalen :

PDF - 37.7 kB
Communiqué de presse
(PDF - 37.7 kB)

Gepubliceerd op 22/02/2013

bovenaan de pagina