De ambassadeur van Frankrijk onderscheidt mw. Claire Leblanc [fr]

Op donderdag 14 november zal de ambassadeur van Frankrijk, dhr. Bernard Valero, gedurende een plechtigheid in de Residentie van Frankrijk de onderscheidingstekenen van Ridder in de Nationale Orde van Kunst en Letteren aan mw. Claire Leblanc overhandigen.

Deze uitstekende onderscheiding toont de erkenning van Frankrijk aan haar inzet voor de bevordering van Franse kultuur.

Sinds zij in 2006 als hoofdconservator van het Museum van Elsene werd genoemd, heeft Claire LEBLANC veel tentoonstellingen van Franse artiesten zoals Toulouse-Lautrec, Alexandre Charpentier, Soulages, Cheret, Dubuffet en Vasarely georganiseerd. Ze heeft haar best gedaan om de Frans-Belgische culturele samenwerking te versterken in Wallonië, maar ook in Vlaanderen onder haar vorige functies als wetenschappelijke medewerker in het Gentse Museum voor Schone Kunsten.

Door de grote hoeveelheid van haar boeken en artikelen over art nouveau, die in Frankrijk, Zwitserland, Groot-Brittannië en België verschenen zijn, heeft mw. LEBLANC veel gedaan om de Franse kunst van de 19de en 20ste eeuw te bevorderen. Door gerenommeerde en gespecialiseerde tijdschriften zoals de Bulletin des Musées royaux d’Art et d’Histoire zijn bijvoorbeeld het glaswerk van de gebroeders Daum, de creaties van Emile Gallé of de kunstwerken van Alexandre Charpentier lang op de Belgische voorgrond blijven staan.

Erkende cultuurspecialist, Claire LEBLANC is ook lerares en docent aan de Institut d’Histoire de l’Art et Archéologie van België en aan de Université Libre de Bruxelles waar ze haar passie en diepe kennis van de Franse cultuur aan de nieuwe generaties studenten, toekomstige experts en kunstvakmannen doorgeeft.

Perscontact:

Dhr. Jean-Pierre Avannier

Persadviseur

Ambassade van Frankrijk in België

jean-pierre.avannier@diplomatie.gouv.fr

GSM: 00 32/ 491 56 07 34

Gepubliceerd op 13/11/2013

bovenaan de pagina