De meest atypische restaurants van Parijs [fr]

Buitenlanders worden nog steeds bekoord door de kwaliteit van het eten in Franse restaurants, de sfeer die er heerst en de verzorgde manier waarop klanten ontvangen worden. Maar niets gaat boven een dosis originaliteit voor een unieke beleving in bijzondere restaurants. Parijs zit vol met ongewone, aparte restaurants: intiem, creatief, donker of juist badend in het licht. … Een onvergetelijke ontvangst in het befaamde Maison Baccarat… Een lyrisch diner met operazangers… Een bijzondere lunch te midden van schilderijen, beeldhouwwerken en muziek of een avondje in het donker. Avonturen die naar meer smaken!

De Franse gastronomie heeft een nieuw ingrediënt: originaliteit. Verschillende restaurants hebben besloten om originaliteit te combineren met fantasie. Zij bieden menu’s aan die bijzonder en anders zijn. Want, is een combinatie van lekker eten en plezier niet de beste garantie voor een leuk avondje uit?

JPEGHet legendarische Maison Baccarat, met een naam die klinkt als kristal, is bekend over de hele wereld. Maison Baccarat is gevestigd in het schitterende verblijf van Marie-Laure de Noailles, in het 16e arrondissement. Designer Philippe Starck heeft de salons opnieuw ingericht, waaronder de beroemde Cristal Room, hoogtepunt van verfijning à la Française. Op de 1e etage nodigt het restaurant Cristal Room Baccarat u uit om de geraffineerde gerechten van Guy Martin, internationaal gerenommeerde sterkok, te proeven. De extravagante, «decadente» en trendy inrichting is opmerkelijk: chique barokstijl met een overvloed aan kristallen kroonluchters en armkandelaars … de elementen van marmer, hout, steen en de met goud omlijste spiegels vormen een harmonieus geheel. De kleine roze salon met zijn privéterras, is indrukwekkend en de charmante ontvangst gericht op een elegante, internationale clientèle.

JPEGHet Parijse restaurant Dans le noir laat zijn klanten, zoals zijn naam het al zegt, geheel in het donker zitten. Dit speelse concept haalt het oriëntatie- en waarnemingsvermogen overhoop door klanten te dwingen zich op hun reukvermogen, smaak, tastzin en gehoor te concentreren. In het donker worden de klanten enkel van hun verrassingsmenu afgeleid door enkele geluidjes en zacht gepraat. De gerechten worden geserveerd door blinden en pas aan het einde van het diner wordt verteld waaruit het bijzondere menu, afhankelijk van het seizoen, bestond. Met meer dan 150 000 bezoekers sinds zijn opening in 2004, heeft Dans le noir met succes dit unieke zintuiglijke avontuur ook in Londen, Barcelona en Sint Petersburg geïntroduceerd.

JPEGBij binnenkomst in het restaurant le Bel Canto, wordt men ondergedompeld in een decor in de kleuren van vuur en saffraan. Elke avond vervult een groep artiesten in kostuum, pianisten en operazangers, beroepszangers of studenten van het conservatorium, een dubbele rol: de klanten bedienen en de bekendste aria’s zingen. Want de Bel Canto is een ontmoetingsplek tussen twee werelden: opera en gastronomie. Op het programma staat : Verdi, Puccini, Mozart, Offenbach of Satie. Terwijl ze de maaltijden serveren, vertolken de operazangers en -zangeressen in duo, quatuor of solo passages uit Carmen of Die Zauberflöte. De eerste Bel Canto werd in 2000 geopend op de Quais de Seine, in de buurt van het Hôtel de Ville, in 2004 werd een restaurant in Neuilly geopend, en in 2008 in Londen.

Het restaurant 1728 ontvangt jaarlijks 40000 klanten. Het is een trefpunt voor beeldende kunsten, inventieve gerechten en biedt zowel nieuwe als reeds gerenommeerde wijnen aan. In deze chique, bijzondere plek, gelegen tussen de Madeleine en het Elysée, in een hôtel particulier, gebouwd in 1728 door Antoine Mazin (chevalier en architect van koning Lodewijk XV) en waar de marquis de La Fayette woonde, wordt culinaire kunst gecombineerd met schilderkunst, beeldhouwen en muziek. Men komt er niet alleen voor het rijke historische kader maar ook voor de kunstwerken uit die tijd, het waardevolle meubilair, het houtwerk of de collectie oude instrumenten. Men kan er onder het genot van een glas Nuits St Georges 1er cru een doek uit de 18e eeuw kopen. De filet de bœuf façon gravlax, de foie gras mariné à l’ancienne of de zelfgemaakte grapefruitmarmelade met gekonfijte gember, getuigen van de open en creatieve aanpak van 1728.

AnnikBianchini

Vertaling: Franse Ambassade in Den Haag

Gepubliceerd op 02/06/2014

bovenaan de pagina