Doe mee aan het Carnaval van Duinkerke! [fr]

Elk jaar, tussen januari en maart, nemen tienduizenden mensen deel aan het Carnaval van Duinkerke en aan de waanzin die de hele stad grijpt.

Het is een enorm feest, die de tradities van de visserij volgt en die uit het begin van de zeventiende eeuw dateert met de ontwikkeling van de kabeljauwvisserij in IJsland. Op dat moment was de stad van Duinkerke juist aan de koninkrijk van Frankrijk onder Lodewijk XIV gehecht. De bewoners die meestal haring visten in de Noordzee wendden zich dan aan de kabeljauwvisserij om zich te bevrijden van de concurrentie van Nederland.

De geschiedenis van het Duinkerkse carnaval is verbonden met de vissers die gedurende eeuwen de visgronden van Ijsland opzochten. Ze bleven maanden weg van huis en aan de vooravond van hun vertrek werd feest gevierd. Er werd gezongen, gedanst op vioolmuziek en gedronken. Vanaf de 18de eeuw trokken de vissers samen met hun familie door de straten van Duinkerke en zetten maskers op. Het was het begin van de Visscherbende, een kleurrijke, levendige optocht, nu nog altijd het hoogtepunt van het carnavalfeest.

Meer informatie en programma van het Carnaval van Duinkerke 2015 op de website van de stad van Duinkerke:

http://www.ville-dunkerque.fr/carnaval/le-carnaval-de-dunkerque/

Zie ook de website van de toeristische dienst van Duinkerke:

http://www.ot-dunkerque.fr/fr/content/entrez-dans-la-bande?v=carnaval

http://www.youblisher.com/p/1016388-Carnaval-Dunkerque-2015/

Gepubliceerd op 17/02/2015

bovenaan de pagina