"ÉLYSÉE 63 " – DIE REDNER - 50 jaar Elyséeverdrag [fr]

JPEG

« ÉLYSÉE 63 » – DIE REDNER

50 jaar Élyséeverdrag

7 mei 2013 om 17u30 in het Europees Parlement

Zaal ASP 5 G2 - RAOUL WALLENBERG

Op 22 januari 1963 ondertekenden Generaal Charles de Gaulle en Bondskanselier Konrad Adenauer een samenwerkingsverdrag om de verzoening tussen Frankrijk en de Bondsrepubliek Duitsland te bezegelen. Dit verdrag is een cruciaal moment in de geschiedenis van de Frans-Duitse vriendschapsverband. De herdenkingsvieringen rond de 50ste verjaardag van het Élyséeverdrag hebben als doel de jeugd te mobiliseren. Daarom presenteren de ambassades van Frankrijk en Duitsland, de Goethe Institut en de Alliance Française Brussel-Europa, onder het hoog patronaat van de Voorzitter van het Europees Parlement Martin Schultz, het multimediaspektakel “Elysée 63”, op 7 mei 2013 in het Europees Parlement. Een eerste voorstelling wordt gegeven om 12u30 voor ongeveer 300 leerlingen van de Europese scholen, Franse lycea en Duitse scholen van Brussel. Een tweede voorstelling vindt plaats om 19u voor het groot publiek, de Europese parlementsleden en de culturele en institutionele partners in België.

“Elysée 63” - Het thema is politiek en historisch. De aanpak is artistiek en esthetisch. De artiesten van het toneelgezelschap DIE REDNER bogen zich op het vurige en visionaire toespraak die Generaal de Gaulle op 9 september 1962 in Ludwigsburg hield voor de Duitse jeugd. Met deze woorden, die integraal en in originele versie te horen zullen zijn op het toneel, uitte de Franse president zich uitdrukkelijk voor een goede verstandhouding tussen Frankrijk en Duitsland en voor de constructie van een sterk Europa.
Quelle portée cet appel a-t-il aujourd’hui ? Comment résonne t-il pour l’avenir ?

Persconferentie - “Élysée 63”

7 mei 2013 om 17u30 in het Europees Parlement

Zaal ASP 5 G2 - RAOUL WALLENBERG

In aanwezigheid van:

Andreas Kleiner, adjunct woordvoerder van het Kabinet van de Voorzitter van het Europees Parlement

Annegret Kramp-Karrenbauer, Minister-president van Saarland en Gevolmachtigde van de Bondsrepubliek Duitsland voor culturele aangelegenheden in het kader van de Frans-Duitse samenwerking

Z.E. Bernard Valero en Z.E. Eckart Cuntz, ambassadeurs van Frankrijk en Duitsland in België

Oliver Strauch van het toneelgezelschap « Die Redner »


De persconferentie is toegankelijk voor journalisten met een accreditatie van het Europees Parlement (accreditaties zijn ter plaatse verkrijgbaar bij de ASP ingang van het Parlement)

Nota voor de journalisten: voor verdere informatie, inschrijvingen, foto’s of interviewaanvragen, schrijf naar maud.qamar@bruessel.goethe.org / +32 (0)2 238 11 66

Persdossier :

PDF - 1.7 MB
(PDF - 1.7 MB)

JPEG

JPEG

Gepubliceerd op 03/05/2013

bovenaan de pagina