Economische relaties [fr]

Handel tussen Frankrijk en België

Ondanks een lichte daling (-6,1 %) blijft de omvang van het handel tussen Frankrijk en België belangrijk. Met ruim 45 000 bedrijven is België het grootste land voor de uitvoer van Franse bedrijven, maar het staat op de 6de plaats als onze klant en op de 4de als onze leverancier, terwijl Frankrijk de 2de klant et de 3de leverancier van België is. Structureel is er een deficitaire handelsbalans voor Frankrijk door de gasinvoer die door België loopt. Maar deze balans is in 2015 gedaald en had zelfs een overschot van meer dan 2 miljard euro exclusief olie- en gasbaten. De auto- en apotheeksectoren zijn de uitvoerkampioenen terwijl aardgas de voornaamste invoerproduct blijft.

Meer over buitenlandse handel Frankrijk/België 2015

België vierde grootste investeerder in Frankrijk van Europa in 2016

Met 5 % van buitenlandse investeringen in Frankrijk is België de vierde grootste investeerder in Frankrijk van Europa in 2016. Meer dan 4600 Belgische bedrijven stellen in Frankrijk meer dan 135 000 mensen tewerk. Dankzij 53 nieuwe Belgische investeringen kunnen 743 Franse jobs gecreëerd of behouden worden.

De Belgische investeringen betreffen vooral de activiteiten van productie (30%), de besluitvormingscentra (21%) en de zakelijke dienstverlening (21%).

De sector van software en informatica vormt 25 % van alle Belgische investeringen. In 2016 stonden Belgische bedrijven in de sector vervoer en opslag voor 13 % van de buitenlandse projecten in die sector in Frankrijk.

De Belgische bedrijven vestigen zich vooral in de Ile-de-France (26%) en Hauts-de-France (21%) regio’s. Omdat die een grensstreek is, komen 11 % van de investeringen in Hauts-de-France vanuit België. Dankzij een grensstreek positie, geniet de Hauts-de-France regio van 11 % van Belgische investeringen.

Enkele voorbeelden:

EURA NOVA: Eura Nova is een vernieuwend consultancybureau in de IT-sector opgericht in 2008 in België. Zijn voornaamste activiteit is de ontwikkeling van vernieuwende technische oplossingen voor zijn klanten (computer science, machine learning, big data). Het nu bloeiende mkb-bedrijf komt terug op de Franse markt met een nieuwe technische en O&O dochteronderneming in Marseille (PACA) binnen het technopark Château-Gobert.

INDAVER: Het Belgische onderneming Indaver (groep Katoen Natie), wereldleider in het duurzame beheer van huishoudelijk en industrieel afval, heeft bekendgemaakt dat zij een nieuwe fabriek voor de behandeling en het hergebruik van chloorresiduen wil vestigen in het industriële havengebied van Loon Plage / Duinkerken. Het gaat om een investering van 40 miljoen euro waardoor 20 indirecte banen geschept worden tegen 2018.

Gepubliceerd op 30/03/2017

bovenaan de pagina