Een nieuwe culturele inrichting voor het metrostation "Liège" in Parijs [fr]

(Fotos : RATP)

Op dinsdag 13 november heeft Ambassadeur van Frankrijk Bernard Valero deelgenomen aan de officiële huldigingsceremonie van de nieuwe inrichting van het metrostation "Liège" in Parijs.

Het station "Liège" bestaat al meer dan honderd jaar en werd nu gerenoveerd met kunstwerken van de Luikse artiest Patrick Corillon. De nieuwe inrichting van het station werd helemaal ontworpen door de Luikenaar. Met verschillende verhalen geïllustreerd door specifieke decors worden de metrogebruikers uitgenodigd voor een reis "Parijs-Luik".

Er bestaat al 30 jaar een partnerschap tussen de Parijse openbaar vervoer en de provincie Luik. Om deze partnerschap in de bloemen te zetten werd het station luik opgeknapt met een nieuwe culturele inrichting. De officiële opening gebeurde dinsag rond 11u in aanwezigheid van Bernard Valero, ambassadeur van Frankrijk in België, Pierre Mongin, CEO van de Parijse maatschappij voor openbaar vervoer, Michel Foret, gouverneur van de provincie Luik, Willy Demeyer, burgemeester van Luik, Jean-Christophe Peterkenne, voorzitter van de bestuurcomité van het project Luik 2017, en de Luikse artiesten Marie-Claire Van Vuchelen, Daniel Hicter en Patrick Corillon.

Sinds 1982 is het metrostation Liège gedecoreerd met keramische kunstwerken gemaakt door twee Luikse artiesten, Marie-Claire Van Vuchelen en Daniel Hicter. Achttien grote borden met 6 576 keramische ruiten versieren de twee kanten van het spoor. De kunstwerken werden gemaakt in België en illustreren enkele van de belangrijkste plekken en monumenten van de provincie Luik.

Op een kant van het spoor verschijnen negen werken van Daniel Hicter :

- Coo, in Amblève-vallei
- De eerste sneeuwen in de Hoge Venen
- De dam van La Gileppe
- De romaanse kerk Momalle
- Het dorpje Limbourg
- Het kasteel van Jehay-Bodegnée
- Het circuit van Spa-Francorchamps
- Het kasteel van Chokier-sur-Meuse
- Het Paleis van de Prins-bisschoppen van Luik

Op de andere kant figureren de werken van Marie-Claire Van Vuchelen :

- De Hoyoux-vallei in Modave
- De Vesdre-vallei in Nessonvaux
- Het kasteel van Wegimont in Soumagne
- Het Perron van Luik
- Het Stadhuis van Verviers
- De brug en de citadel van Hoei
- Het Curtius-huis in Luik
- Het kasteel van Colonster in de Ourthe-vallei
- Het Stadhuis van Wezet

De artiesten:

- Patrick Corillon is geboren in Knokke in 1959. Hij werkt en woont in Parijs en Luik. Hij is afgestudeerd aan de Parijse Institut des Hautes Etudes en Arts plastiques (1989-1990). Hij heeft de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst gewonnen in 1988 in de Paleis voor Schone Kunsten van Brussel.

- Marie-Claire Van Vuchelen is geboren in Luik in 1938. Ze is lerares aan de Koninkijke academie voor Schone Kunsten (1975).

- Daniel Hicter is geboren in Luik in 1947. Hij is afgestudeerd aan de Academie voor Schone Kunsten van Bergen (1967) en aan de ENSAAV (1971).

Gepubliceerd op 16/11/2012

bovenaan de pagina