Evenementen [fr]
- PFUE - Laatste culturele evenement van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in Bozar
- PFUE - Ontmoeting tussen de EU-ambassadeurs en de Belgische premier, de heer Alexander De Croo, in de Residentie van Frankrijk
- PFUE: Communautaire ontmoeting over de institutionele toekomst van België
- Europa in stripvorm
- PFUE - Bezoek van de ambassadeurs van de EU-lidstaten aan Charleroi
- Conferentie "The Europe of Knowledge”
- PFUE: Communautaire ontmoeting met de heer Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, als gast
- PFUE: 1ste communautaire ontmoeting
- One Ocean Summit (9-11 februari in Brest)
- Officiële opening van de tentoonstelling Emergences.fr
- Erasmus+, 35 jaar van Europese uitwisselingen
- Monumenten en steden van Frankrijk worden verlicht met de kleuren van Europa !
- Fototentoonstelling: Cafés geven Europa vorm op het hekwerk van de Quai d’Orsay
PFUE - Laatste culturele evenement van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie in Bozar
In het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie heeft de Franse Ambassadeur in België Fanny Ardant ontmoet tijdens een bijzondere avond die ter ere van de Franse actrice en regisseuse in het Paleis voor Schone Kunsten (Bozar) in Brussel was georganiseerd.
Op 29 juni heeft de Franse Ambassadeur in België, de heer François Sénémaud, Fanny Ardant welkom geheten in Bozar. Een volle zaal kon een mooi interview bijwonen tussen de actrice en de filmcriticus van de RTBF, Hugues Dayez, die met haar sprak over haar carrière en haar banden met de Belgische cinema. Het publiek kon de vertoning volgen van de film "Lola Pater", een komedie van Nadir Moknèche waarin Fanny Ardant de hoofdrol speelt.
Deze uitzonderlijke avond vormde het laatste evenement van het culturele seizoen van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en vond tevens plaats in het kader van het BRIFF (Brussels International Film Festival).
PFUE - Ontmoeting tussen de EU-ambassadeurs en de Belgische premier, de heer Alexander De Croo, in de Residentie van Frankrijk
In het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie heeft de Ambassadeur van Frankrijk in België de Belgische premier, de heer Alexander De Croo, en zijn collega-ambassadeurs van de 27 lidstaten in België ontvangen.
De Ambassadeur van Frankrijk in België, de heer François Sénémaud, heeft zijn collega-ambassadeurs van de 26 lidstaten in België bijeengebracht voor een laatste communautaire ontmoeting in het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.
Deze bijeenkomst bood de Belgische premier de gelegenheid om de grote lijnen van het Belgische buitenlands en binnenlands beleid uiteen te zetten in de geopolitieke context die wordt gekenmerkt door de oorlog in Oekraïne en de energiecrisis.
Tijdens een diepgaande gedachtewisseling met de ambassadeurs kon de heer Alexander De Croo van gedachten wisselen over de prioriteiten van de federale regering voor de komende maanden, zoals koopkracht, de defensiebegroting en energievraagstukken die alle lidstaten van de EU aangaan.
PFUE: Communautaire ontmoeting over de institutionele toekomst van België
In het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie heeft de Ambassadeur van Frankrijk in België, de heer François Sénémaud, op 9 mei, Dag van Europa, zijn collega-ambassadeurs van de 26 lidstaten in België bijeengebracht voor een communautaire ontmoeting.
Met het oog op de Europese uitdagingen en in de context van de crisis onderhouden de bilaterale ambassadeurs in Brussel een nauwe dialoog met België en zijn vertegenwoordigers. België, dat sinds de jaren zeventig een reeks hervormingen heeft doorgevoerd, zou een zevende staatshervorming kunnen meemaken.
Om te begrijpen wat er op het spel staat bij de verkiezingen van 2024 en in een streven naar dialoog tussen Noord en Zuid, hebben Béatrice Delvaux, hoofdredacteur van het Franstalige dagblad Le Soir, en Karel Verhoeven, hoofdredacteur van het Vlaamse dagblad De Standaard, hun analyse gegeven en hun expertise over deze onderwerpen gedeeld.
Europa in stripvorm
Ter gelegenheid van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie heeft het Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken, in samenwerking met de Cité internationale de la bande dessinée et de l’image, de geschiedenis van de Europese opbouw in stripvorm willen reconstrueren.
De dertien panelen van deze tentoonstelling zijn stuk voor stuk belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis van de Europese Unie.
Vanaf de eerste verklaring van Robert Schuman in de Salon de l’Horloge aan de Quai d’Orsay op 9 mei 1950, via de lancering van de eerste Europese raket in de ruimte, tot het recente akkoord over het Europese herstelplan in juli 2020, neemt "Europa in stripvorm" je mee op een ontdekkingsreis langs de grote momenten die hebben bijgedragen tot de opbouw van het Europa dat we vandaag kennen.
Bezoek de virtuele tentoonstelling op de website van het ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken.
Na een periode in de filmindustrie gebruikte Kokopello zijn schetsboek om te infiltreren in de presidentiële campagne van 2017 onder de activisten van verschillende politieke partijen. Vervolgens kreeg hij een badge waarmee hij zich vrij kon bewegen in de gangen van de Nationale Assemblee en schetste hij het dagelijks leven van de afgevaardigden in stripverhalen. In 2021 publiceerde hij zijn eerste album Palais Bourbon: les coulisses de l’Assemblée nationale (Bourbonpaleis: Achter de schermen bij de Nationale Assemblee), uitgegeven door Dargaud en Le Seuil.
Als striptekenaar heeft Mathieu Sapin stripreportages gemaakt (zoals Campagne présidentielle of Comédie française) waarin hij de machtsproblematiek onderzoekt, en verhalen voor jongeren met andere auteurs (Akissi met Marguerite Abouet of Sardine de l’espace met Emmanuel Guibert). Hij creëerde zelfs zijn eigen superheld: Supermurgeman! Hij is ook de regisseur van een komedie over de politieke wereld, Le Poulain.
Kleurontwerp door Clémence Sapin.
PFUE - Bezoek van de ambassadeurs van de EU-lidstaten aan Charleroi
In het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie brachten de Ambassadeur van Frankrijk in België en zijn collega-ambassadeurs van de EU-lidstaten een bezoek aan Charleroi. De industriële herinnering van de stad, alsook de ecologische en industriële transitie naar een nieuw groeimodel stonden centraal in dit bezoek.
In het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie heeft de Ambassadeur van Frankrijk in België zijn collega-ambassadeurs van de EU-lidstaten in België uitgenodigd voor een communautaire ontmoeting.
De ambassadeurs werden op de site van Bois du Cazier verwelkomd door de heer Leclercq, gouverneur van Henegouwen, en mevrouw Leclercq, onderburgemeester voor Huisvesting, Stedenbouw en Internationale betrekkingen van Charleroi, voor een bezoek aan de voormalige mijn van Bois du Cazier, een Europese herdenkingsplaats die hulde brengt aan de slachtoffers van de ramp in1956 waarbij 262 mijnwerkers het leven kostte. In 2017 ontving de site het Europees Erfgoedlabel, dat sites in de kijker zet die symbool staan voor mijlpalen in onze Europese geschiedenis.
Vervolgens hebben de burgemeester van Charleroi, de heer Paul Magnette, alsook de staatssecretaris voor Herstel en Strategische Investeringen, de heer Thomas Dermine, het industriële en ecologische transitieplan van de stad van Charleroi gepresenteerd.
Deze ontmoeting bood de kans om de gelijkenis van de uitdagingen waarmee de voormalige industrie-en mijnbouwbekkens in de Europese Unie worden geconfronteerd te benadrukken en op het belang om samen een nieuw Europees groeimodel uit te bouwen.
Conferentie "The Europe of Knowledge”
Opening van de conferentie in het kader van het Franse Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en in samenwerking met de Koninklijke Academie van België.
Op 22 maart, in het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie, heeft de Ambassadeur van Frankrijk in België, de heer François Sénémaud, samen met Didier Viviers, permanent secretaris van de Koninklijke Academie van Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België, de conferentie "The Europe of Knowledge" geopend. Deze conferentie, georganiseerd door de Ambassade van Frankrijk in België en de Koninklijke Academie van België, besprak de begrippen van Open Wetenschap, Europese Universiteiten, onderzoeksevaluatieprocessen, alsook de kwesties van het delen van wetenschappelijke gegevens en de complementariteit tussen fundamentele en toegepaste wetenschap.
Deze conferentie werd bijgewoond door Sylvie Retailleau, voorzitter van de universiteit van Paris-Saclay; Marin Dacos, nationaal coördinator voor open wetenschap bij het Franse Ministerie van Hoger Onderwijs, Onderzoek en Innovatie; Véronique Halloin, secretaris-generaal van de Fonds de la Recherche Scientifique FNRS; Nicolas Cudre-Mauroux, directeur onderzoek en innovatie bij Solvay. Het evenement wordt door Didier Viviers, permanent secretaris van de Koninklijke Academie van Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België, gemodereerd.
PFUE: Communautaire ontmoeting met de heer Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, als gast
In het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie heeft de Ambassadeur van Frankrijk in België de staatsecretaris voor Asiel en Migratie ontvangen, alsook zijn collega-ambassadrices en -ambassadeurs van de 26 EU-lidstaten in België.
De Ambassadeur van Frankrijk in België, de heer François Sénémaud, heeft zijn collega-ambassadrices en -ambassadeurs van de 26 EU-lidstaten in België uitgenodigd voor een communautaire ontmoeting in het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.
De Russisch-Oekraïense crisis is momenteel de voornaamste bezorgdheid van Europa. De heer Sammy Mahdi, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, heeft dan ook de Belgische inzet voor Oekraïense vluchtelingen toegelicht, en dit zowel op federaal niveau als op het niveau van de deelstaten.
Tijdens deze ontmoeting werd de opmerkelijke solidariteit van België en van alle Europese landen benadrukt die erop gericht is hulpmiddelen vrij te maken en zo het menselijke drama te verlichten.
PFUE: 1ste communautaire ontmoeting
In het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie heeft de Ambassadeur van Frankrijk in België de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse en Europese Zaken ontvangen, alsook zijn collega-ambassadrices en -ambassadeurs van de 26 EU-lidstaten in België.
De Ambassadeur van Frankrijk in België, de heer François Sénémaud, heeft zijn collega-ambassadrices en -ambassadeurs van de 26 EU-lidstaten in België uitgenodigd voor een eerste communautaire ontmoeting sinds de start van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Na een overzicht van de uitdagingen en de grote prioriteiten van het Franse voorzitterschap, dat gekenmerkt wordt door een bijzonder geladen geopolitieke context, sprak de vice-eersteminister en minister van Buitenlandse en Europese Zaken, mevrouw Sophie Wilmès, over de uitdagingen van de rechtsstaat en de strategische autonomie.
Deze communautaire ontmoeting bood ook de kans om nader in te gaan op de agenda van het Franse voorzitterschap, met name de informele bijeenkomst van de ministers van Europese Zaken van 2 en 3 maart in Arles die over de rechtsstaat gaat en de goedkeuring van het strategisch kompas door de Europese Raad op 24 en 25 maart.
One Ocean Summit (9-11 februari in Brest)
Een topontmoeting om de bedreigingen voor de oceaan aan te pakken.
De oceaan beslaat meer dan 70 % van de oppervlakte van onze planeet, maar toch wordt er tijdens belangrijke Europese en internationale ontmoetingen nog te weinig aandacht aan besteed.
De oceaan is de regulator van de grote milieu-evenwichten, met name van het klimaat, de aanvoerder van allerlei soorten rijke hulpbronnen, een belangrijke drager van economische uitwisselingen en een essentiële schakel tussen landen en gemeenschappen van mensen. Vandaag wordt hij echter bedreigd door onder meer de gevolgen van de klimaatverandering, vervuiling, met name de vervuiling door plastic, en uitputting van maritieme rijkdommen.
Om de internationale gemeenschap ertoe aan te zetten om inspanningen te leveren en om concreet maatregelen te nemen om de bedreigingen voor de oceaan terug te dringen, heeft de President van de Franse Republiek besloten om van 9 tot 11 februari 2022 een One Planet Summit te organiseren in Brest die in het teken van de oceaan staat. Deze “One Ocean Summit” vindt plaats in het kader van het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie en wordt met de steun van de Verenigde Naties georganiseerd.
Het doel van de One Ocean Summit is om de ambities van de internationale gemeenschappelijk inzake maritieme aangelegenheden op te trekken en onze gedeelde verantwoordelijkheid voor de oceaan te concretiseren.
Op 9 en 10 februari vinden er, vóór het gedeelde op hoog niveau, een dertigtal evenementen, workshops, forumdiscussies, evenementen, ontmoetingen en initiatieven plaats met als doel de “internationale maritieme gemeenschap” ertoe aan te zetten om inspanningen te leveren. Ze omvatten een groot aantal thema’s van mondiale omvang om zo de kwestie omtrent de oceaan in al haar dimensies aan te pakken en om naast de reeds gedane vaststellingen, oplossingen voor de stellen.
Op de ochtend van 11 februari ontvangt de Franse President Emmanuel Macron een beperkt, maar vastberaden groepje van staatshoofden en regeringsleiders, verantwoordelijken van multilaterale instellingen, bedrijfsleiders en vooraanstaande personen van het maatschappelijk middenveld die ambitieuze verbintenissen aangaan. Zo zullen er verschillende belangrijke initiatieven worden gelanceerd met als doel de maritieme ecosystemen en de duurzame visvangst te beschermen, vervuiling aan te pakken, met name vervuiling door plastic, een antwoord te bieden op de gevolgen van de klimaatverandering om zo een beter beleid inzake de oceanen te promoten.
De drie dagen durende One Ocean Summit vindt in de Ateliers des Capucins plaats. Er worden ook op verschillende plaatsen in Brest tal van activiteiten voor het grote publiek georganiseerd.
Ook u kunt initiatieven en oplossingen met de actoren van de eerste editie van One Ocean Summit delen om zo concreet actie te ondernemen tegen de grote uitdagingen die de toekomst van de oceaan bedreigingen.
Voor meer informatie over het programma kunt u surfen naar: http://oneoceansummit.fr/
Officiële opening van de tentoonstelling Emergences.fr
In het kader van de Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie werd op 28 januari de tentoonstelling Emergences.fr officieel geopend in aanwezigheid van de Ambassadeur van Frankrijk in België.
Op vrijdag 28 januari heeft de Ambassadeur van Frankrijk in België, de heer François Sénémaud, de tentoonstelling Émergences.fr officieel geopend en dit samen met de schepen van Cultuur van de stad Brussel, mevrouw Delphine Houba, en persoonlijkheden uit de Franse en Belgische culturele en artistieke wereld, waaronder mevrouw Sophie Lauwers, directrice van Bozar, en de heer Didier Fusillier, voorzitter van het Franse Établissement public du parc et de la grande halle de la Villette. De tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen Bozar en het Franse La Villette en heeft tot doel de knowhow en de internationale uitstraling van de Franse kunstscholen onder de aandacht te brengen via enkele werken van onlangs afgestudeerde internationale kunstenaars. Dit uitzonderlijke project kadert in het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.
Acht Franse kunst- en designscholen nemen deel aan de tentoonstelling in Brussel: de École nationale supérieure des Beaux-Arts de Paris, de École nationale supérieure des Arts Décoratifs de Paris, Le Fresnoy - Studio national des arts contemporains, de École nationale supérieure de la Photographie, ENSCI - les Ateliers, GOBELINS, La FEMIS en ENSA Paris-Malaquais.
Erasmus+, 35 jaar van Europese uitwisselingen
In 2022 viert het Erasmus+-programma zijn 35ste verjaardag. Met deze gebeurtenis wordt het Europees Jaar van de jeugd geopend en het programma kadert binnen het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.
Sinds 1987 hebben 12 miljoen Europese burgers van het Erasmus+-programma kunnen profiteren. Het programma betreft niet enkel het hoger onderwijs, maar richt zich ook op een groot aantal andere doelgroepen. Elk jaar gaan 100.000 mensen vanuit Frankrijk op Erasmus+.
1987: ontstaan van het Erasmus-programma
Bij zijn ontstaan namen slechts 11 landen deel aan het Erasmus-programma dat was gericht op studenten en docenten in het hoger onderwijs.
In het eerste jaar namen 3.000 Europese studenten eraan deel, waaronder 900 Franse studenten.
1989: oprichting van het programma Jeugd
1995: oprichting van de programma’s Leonardo da Vinci voor beroepsopleiding en Comenius voor schoolonderwijs.
2000: oprichting van het Grundtvig-programma voor Europese samenwerking en uitwisselingen op het gebied van volwassenenonderwijs in het kader van levenslang leren.
2009: 2 miljoen Europese studenten uit 31 landen namen aan het programma deel.
2014: start van Erasmus+
De Europese uitwisselings-en mobiliteitsprogramma’s voor onderwijs, opleiding, jeugd en sport werden samengebracht onder Erasmus+, dat voor 2014-2020 over een budget van 16 miljard euro beschikte en dat als doel had om iedereen de kans te geven om op Erasmus+ te gaan.
2017: 9 miljoen uitwisselingen sinds de start 30 jaar geleden van de Europese uitwisselingsprogramma’s.
De #ErasmusDays werden voor de eerste keer half oktober gevierd en ze werden geleidelijk populairder in heel Europa en in landen wereldwijd waar er Erasmus+ projecten zijn.
2021: start van het nieuwe programma Erasmus+ 2021-2027 met een budget van 28 miljard euro, ofwel +80 % ten opzichte van 2014-2020.
Als gevolg van de Brexit neemt het Verenigd Koninkrijk niet langer deel aan het Erasmus+-programma.
2022: Erasmus+ mogelijk maken voor iedereen
In 2022 viert het Erasmus+-programma zijn 35ste verjaardag. Met deze gebeurtenis wordt het Europees Jaar van de jeugd geopend en het programma kadert binnen het Franse voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.
35ste verjaardagsceremonie van Erasmus+
De 35ste verjaardagsceremonie van Erasmus+ vond op 20 januari 2022 van 14 uur tot 17 uur plaats in het Maison de la Radio et de la Musique in Parijs en werd live uitgezonden op het Youtube-kanaal van Erasmus+ Frankrijk/Education Formation.
Het doel was het publiek bewust te maken van de mogelijkheden die Europa biedt op het gebied van uitwisselingen en de inzet van jongeren, alsook om concrete en ambitieuze acties op het Franse en Europese niveau onder de aandacht te brengen om zo deze acties meer slagkracht te geven en voorstellen te doen voor de toekomst.
Om 14 uur vond er een videotoespraak van de president van de Franse Republiek, Emmanuel Macron, plaats.
In het eerste deel deelden mensen die op Erasmus+ in Frankrijk zijn geweest, hun ervaringen om zo een inkijk te geven van de vele aspecten en mogelijkheden die van het Europese programma dat de afgelopen 35 jaar werd ontwikkeld, uitgaan. Ze gingen eveneens op het podium in gesprek met de Franse ministers die betrokken zijn bij de uitvoering van Erasmus+, alsook met Europees commissaris Nicolas Schmit.
In het tweede deel lichtten jonge deelnemers aan het burgerforum Erasmus+ hun voorstellen inzake "het recht op leerzame uitwisselingen voor iedereen in Europa", toe aan de Franse staatssecretaris voor Europese Zaken, Clément Beaune. De 35 voorstellen van het Erasmus+-burgerforum werden ook aan de deelnemers bezorgd.
Monumenten en steden van Frankrijk worden verlicht met de kleuren van Europa !
Van 1 januari tot 30 juni 2022 bekleedt Frankrijk het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Ter gelegenheid van de start van dit voorzitterschap worden talrijke emblematische monumenten in heel Frankrijk met het blauw verlicht.
Het is de eerste keer sinds 13 jaar dat Frankrijk het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie bekleedt. Om dit uitzonderlijke moment te vieren, verlichten steden in heel Frankrijk hun emblematische monumenten met de kleuren van de Europese Unie.
Bekijk hier de monumenten en steden in Frankrijk die ter gelegenheid van de start van het PFUE in het blauw worden verlicht.
Fototentoonstelling: Cafés geven Europa vorm op het hekwerk van de Quai d’Orsay
De fototentoonstelling Cafés geven Europa vorm op het hekwerk van de Quai d’Orsay in Parijs laat voorbijgangers enkele van de meest mythische cafés van Europa ontdekken.
Cafés zijn plekken die bruisen van het leven, plekken van creatie, maar ook van debat, van gezellige gesprekken tussen vrienden en van ontmoetingen. De koffiecultuur is in de loop der tijd uitgegroeid tot een cultuur die we overal in Europa met elkaar delen.
G. Steiner schreef in “De Idee Europa” (2005), een werk dat over de fundamenten van de Europese identiteit handelt, dat “Europa wordt gevormd door koffiehuizen. Ze variëren van Pessoa’s favoriete koffiehuis in Lissabon tot de cafés van Odessa, waar de gangsters van Isaac Babel rondspoken. Ze strekken zich uit van de cafés van Kopenhagen, waar Kierkegaard tijdens zijn peinzende wandelingen langsliep, tot de kroegen van Palermo. (…)Teken de koffiehuiskaart van Europa en je hebt een van de wezenskenmerken van de idee Europa”.
De grootste Europese literaire, culturele en artistieke bewegingen ontstonden in cafés. Het is ook de plek grote politieke en intellectuele bewegingen, maar ook verzetsbewegingen zich ontwikkelden. Het Goudblommeke in Papier in Brussel maakt deel uit van deze emblematische Europese cafés.
Het Goudblommeke in Papier – Brussel, België
Het Goudblommeke in Papier is één van de bekendste cafeetjes in Brussel. De herkomst van het woord “estaminet” is niet zo duidelijk. Volgens sommigen zou het woord van het oude Vlaamse woord “stamenay” zijn afgeleid, meer bepaald van stamm (“familie”), of van de kreet die de herbergier voorbijgangers toeriep: “Sta Menheer” (“Stop, mijnheer!”). Volgens anderen zou het van het oude Waalse woord “stamine” komen, dat zuilenkamer betekent. Volgens nog anderen is het woord afgeleid van "étamine", een soort stof die gebruikt wordt om op tafels te leggen.
In Het Goudblommeke in Papier ontmoetten figuren van het twintigste-eeuwse Belgische surrealisme, ten tijde van René Magritte en Louis Scutenaire, elkaar. Het was ook het lievelingscafé van de Cobra-beweging, waar Pierre Alechinsky en Hugo Claus toe behoorden. Het café, dat sinds 1997 op de monumentenlijst staat, is vandaag nog steeds een artistieke en literaire ontmoetingsplaats.