Frankrijk, eerste agrarische macht in Europa [fr]

JPEG

1 : Frankrijk, eerste agrarische macht in Europa

Franse agricultuur in de Europese Unie

De Franse landbouwproductie, met een basisprijswaarde van 70,4 miljard euro in 2011, is de eerste in Europa.

Frankrijk behoud haar status als grootste agrarische macht; haar aandeel telt 18,1% van de landbouwproductie in de EU. De Franse productie is groter dan dat van Duitsland (13,4%), Italië (12,3%) en Spanje (10,6%). Frankrijk is dus in de eerste plaats voor de productie van rundvlees, gevogelte, granen, suikerbieten, oliehoudende zaden en aardappelen.

De sector is goed voor 5,6% van de Franse banen in 2012, met 1,42 miljoen werknemers en zelfstandigen in de landbouw, visserij en voedingsindustrie.

Een wereldwijde agrarische macht

• Handelsbalans:

In 2012 bereikte de Franse voedingsmiddelenhandelsoverschot 11,9 miljard euro. Het verhoogde met 75 miljoen ten opzichte van 2011. Voedingsmiddelen (ruw en verwerkt) zijn de tweede grootste handelsoverschot van Frankrijk, achter de transportsector (15,6 miljard euro).

• Uitvoer:

De waarde van de uitvoer van voedingsmiddelen bedragen 57,6 miljard euro. De verkoop van wijn en champagne groeien met 635 miljoen euro (+9%), met hogere volumes en prijzen. Er bestaat een hoge vraag in de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk.
De verkoop van alcohol stijgt met 445 miljoen euro wegens een prijsstijging, namelijk van cognac. De verkoop van suiker, zuivelproducten, diervoeder, voorbereid voedsel neemt toe.

• Invoer:

In 2012 bedroeg de invoer van voedingsmiddelen 45,7 miljard euro. Ze stegen met 1,3 miljard euro (+3,0%): 1,1 miljard euro van verwerkte producten en 210 miljoen euro van ruwe landbouwproducten.* Er waren meer aankopen van groenten en fruit. De invoer van vlees en slachtafval verhoogden met 261 miljoen euro, zoals die van perskoeken (260 miljoen euro) als gevolg van hogere prijzen.

Een sector die rekening houdt met het milieu

De laatste landbouwwetten definiëren de basisvoorwaarden voor een landbouw die moet voldoen aan de nieuwe verwachtingen van de samenleving op het gebied van bijvoorbeeld natuurbehoud en harmonieuze indeling van het platteland. De hervorming van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid heeft eveneens de eisen met betrekking tot het respect van het milieu aangescherpt door middel van het conditionaliteitsbeginsel, waarmee een band wordt gelegd tussen het ontvangen van subsidies en het bijdragen aan de kwaliteit van het milieu.

Gepubliceerd op 27/01/2014

bovenaan de pagina