Goût de France / Good France: 19 maart 2015 [fr]

PNG

Op donderdag 19 maart 2015 vieren we de Franse gastronomie en wordt het publiek uitgenodigd om een « Frans diner » met elkaar te delen. Op die dag worden 1500 diners geserveerd in restaurants en ambassades in 150 landen, verspreid over 5 continenten. De deelnemende restaurants leveren hiermee een eerbetoon aan een levende, open en innoverende keuken die tegelijkertijd trouw blijft aan zijn waarden: samen delen en plezier hebben, met respect voor de principes van kwalitatief goed eten en milieuverantwoord koken.

Het evenement Goût de France / Good France wordt georganiseerd op initiatief van Alain Ducasse en het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken et Internationale Ontwikkeling.


Chef-koks bieden in hun restaurants een Frans menu aan, met een traditioneel Frans aperitief, een koud voorgerecht, een warm voorgerecht, een gerecht van vis of schaaldieren, een vleesgerecht of gevogelte, Franse kaas (of een selectie van Franse kazen), een chocoladedessert, Franse wijnen en een Frans digestief. Het staat iedere chef-kok vrij om zijn menu aan te passen aan de lokale markt en de kwaliteitsproducten die hij daar kan vinden.

Van sterrenrestaurant tot bistro, het gaat om een voor iedereen toegankelijke keuken waar gebruik wordt gemaakt van lokale, verse, seizoensgebonden producten die minder vet, suiker, zout en proteïnen bevatten. De prijs van het menu mogen de restaurants zelf bepalen. Iedere deelnemer wordt aangemoedigd 5% van de omzet over te maken aan een lokale NGO die zich inzet voor een beter milieu en een betere gezondheid.


Een gastronomische reis

JPEGFrankrijk nodigt de wereld uit om mee te doen aan deze gastronomische reis: 1500 chef-koks uit 5 continenten die, middels het bereiden van 1500 menu’s “à la française”, hun talenten op de proef stellen! Alle deelnemende restaurants zijn sinds 21 januari 2015 te vinden op de site goodfrance.com.
Zo kan iedereen bekijken wie er uit zijn land of stad meedoet en rechtstreeks reserveren bij het restaurant van zijn of haar keuze.

www.goodfrance.com.


Een internationaal comité van chef-koks

Restaurants over de hele wereld – van sterrenrestaurant tot bistro – konden zich inschrijven via de site www.goodfrance.com. De inschrijvingen moesten worden voorzien van een menuvoorstel dat de culinaire Franse traditie tot zijn recht laat komen.

De lijst van deelnemende chef-koks, waaronder Paul Bocuse (Frankrijk), Raymond Blanc (Verenigd Koninkrijk), Thomas Keller (Verenigde Staten), Kiyomi Mikuni (Japan), Paul Pairet (China), Joël Robuchon (Frankrijk), Nadia Santini (Italië), Guy Savoy (Frankrijk) etc. werd goedgekeurd door een internationaal comité van chef-koks, onder voorzitterschap van Alain Ducasse.

Een unieke gelegenheid om van Frankrijk en de Franse gastronomie te genieten en te laten genieten

JPEGDeze gastronomische reis illustreert perfect twee belangrijke elementen van de Franse cultuur: aandacht voor verschillende regio’s en openheid naar de wereld.

Het is de gelegenheid bij uitstek om, met zoveel mogelijk mensen, de waarden te delen die de Fransen zo na aan het hart liggen en die hartstochtelijk verdedigd moeten blijven worden: gezelligheid, respect voor de aarde en de rijkdommen die onze planeet voortbrengt. En zeer belangrijk: het plezier.

Meer dan ooit is de gastronomie een toonaangevend element van Frankrijk en de Franse cultuur. Voor 60% van de inkomende toeristen vormt de Franse gastronomie dan ook een belangrijk motief voor hun bezoek.

Naast alle deelnemende restaurants doen ook Franse ambassades mee aan dit evenement. Zij organiseren diners in de residenties van ambassadeurs.

- Interview van Alain Ducasse : http://www.dailymotion.com/video/km2zud8nBkvYlf9jVTE

- Meer informatie op de website: http://www.diplomatie.gouv.fr/fr/politique-etrangere-de-la-france/tourisme/evenements-et-actualites-lies-a-la-23187/article/gout-de-france-good-france-un

- Download het persdossier - (PDF, 5.8 MB)

PDF - 1.5 MB
(PDF - 1.5 MB)
Goût de / Good France : België viert de Franse gastronomie op 19 maart 2015


Op maandag 16 februari heeft de Ambassadeur van Frankrijk in België, dhr. Bernard Valero, de 13 Belgische chefs die aan de operatie Goût de / Good France deelnemen ontmoet.

JPEG

- Voor meer informatie over de operatie Goût de France / Good France in België, lees het artikel: "
Voorstelling aan de pers van de operatie Goût de France/Good France " - http://www.ambafrance-be.org/Voorstelling-aan-de-pers-van-de

- Vind hier de deelnemende restaurants en verschillende menu’s dichtbij u ⇒ http://restaurateurs.goodfrance.com/fr

Gepubliceerd op 11/03/2015

bovenaan de pagina