Habiba Sarabi, winnares van de Simone Veil-prijs van de Franse Republiek (8 maart 2021) [fr]

Op 8 maart 2021, ter gelegenheid van de Internationale Vrouwendag, werd de Simone Veil-prijs van de Franse Republiek uitgereikt aan de Afghaanse politica Habiba Sarabi, en dit door de minister van Europa en Buitenlandse Zaken, de heer Jean-Yves Le Drian.

Deze prijs, die in 2019 voor het eerst werd uitgereikt door de president van de Republiek, bekroont een persoon of een groep die zich wereldwijd inzet voor de rechten en de status van vrouwen en/of voor de gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Met deze prijs onderstreept Frankrijk eveneens zijn engagement aan de zijde van zij die zich op internationaal niveau inzetten voor de bevordering van vrouwenrechten.

Habiba Sarabi, wier inzet universeel wordt erkend, is een belangrijke figuur binnen de Afghaanse samenleving. Van 2002 tot 2004 was zij Afghaans minister van Vrouwenzaken. Ze werkte onder meer samen met haar toenmalige Franse tegenhanger, mevrouw Nicole Ameline, aan een project inzake noodopvanghuizen voor vrouwen. Ze speelde ook een belangrijke rol bij de ondersteuning van Frankrijk voor de oprichting van het Vrouwenhuis in de stad Istalif.

In 2005 stond Habiba Sarabi als eerste vrouw ooit in de Afghaanse geschiedenis aan het hoofd van een provincie (de provincie Bamiyan). Ze voerde er hervormingen door inzake onderwijs en versterkte de rol van vrouwen in de samenleving.

In 2016 was Habiba Sarabi vice-voorzitster van de Hoge Raad voor Vrede en momenteel is ze lid van de republikeinse delegatie voor de vredesonderhandelingen tussen de Afghaanse regering en de taliban die in 2020 in Doha van start zijn gegaan.

JPEG - 79.9 kB
De gauche à droite : Jean-Yves Le Drian, ministre de l’Europe et des Affaires étrangères, Habiba Sarabi et Lady Ngo Mang Epesse, présidente du jury
MEAE / Jonathan Sarago

Van links naar rechts: Jean-Yves Le Drian, minister van Europa en Buitenlandse Zaken, Habiba Sarabi en Lady Ngo Mang Epesse, voorzitster van de jury

Gepubliceerd op 19/04/2021

bovenaan de pagina