Herdenking van de slag van Gembloux

Op 13 mei 2012, werden de 72ste ceremoniën ter ere van de veteranen van de slag van Chastre-Gembloux (14-16 mei 1940) gehouden in Gembloux (bij het ’Aymes’ monument) en de Franse necropool van Chastre, in aanwezigheid van de ambassadeur van Frankrijk, mevrouw Michèle Boccoz en de Voorzitter van de Kamer van volkvertegenwoordigers, de heer Alain Flahaut, naast zijn Marokkaanse, Tunesische en Senegalese tegenhangers, en de Minister-adviseur van de Ambassade van Algerije. De hoge commissaris van de Marokko voor veteranen, de Consul-Generaal van Frankrijk (Sylvain Berger) en twee gekozenen van het Assemblee der fransen van het buitenland, Mr. Monseu-Ducarme en Mr. Seingry, waren ook aanwezig, evenals de burgemeesters van Chastre en Gembloux, en kolonel (HR) François, voorzitter van de Frans-Belgische Comité Gembloux.

40 Franse en Belgische stamvaders, werden omlijst door Mr Claude Comte-Offenbach, voorzitter van de Unie van de Franse militaire verenigingen van België. De ceremonie werd geleid door commandant Sibille, Chef van het Protocol van de Belgische defensie. Een detachement van het Belgische leger was ook aanwezig.

De troepen uit Afrika en bepaaldelijk de Marokkanen betaalde een zware prijs voor de verdediging van de België tegen de nazi-invasie. Van de 3000Marokkanen die België in mei 1940 België binnenkwamen, zullen er meer dan 2000 gedurende de slag van Gembloux sneuvelen. En een klein vijftigtal zal Marocco terug zien.

De slag bij Chastre - Gembloux werd geleverd door het IV Corps van het Franse eerste leger en het Duitse 15e Pantsers Corps. Het IV Corps, samengesteld uit de 15e DIM (Division Motorisé) en de 1ste DM (Division Marocaine), onder bevel van generaal Aymes, kreeg de hachelijke taak, de weg van Gembloux te sluiten, om de toegang van de Duitsers tot de vallei van de Samber, en dus het noordelijke grens van Frankrijk, te weigeren.

De gevechten waren van vreselijk geweld, en resulteerden op 15 mei, toen de fransen tegen aanvielen, in de eerste slag tussen pantsers van de militaire geschiedenis, en een tactische overwinning van de fransen, het enige gedurende de Blitzkrieg in mei 1940.

Weinig bekend, of gewoon vergeten uit historicaboeken, deze overwinning heeft veel te danken aan de heldhaftige standvastigheid van de Marokkaanse 1ste DM strijders, waarvan 80% in Gembloux stierf.

De photos zijn van Adjudant Jürgen Braekevelt van de Belgische Leger

Gepubliceerd op 18/05/2012

bovenaan de pagina