Honderdste Verjaardag van de Eerste Wereldoorlog in Luik [fr]

Op 4 augustus 1914 was België binnengevallen door Duitse troepen. Dit moment in de geschiedenis zal op maandag 4 augustus 2014 in Luik worden herdacht tijdens een officiële ceremonie in het geallieerde Memorial van Cointe.

Een hoog symbolische plaats omdat het monument werd gefinancierd door openbare inschrijving door de geallieerde landen op initiatief van de Fédération Interalliée des Anciens Combattants. Het monument werd ingehuldigd door Koning Leopold III op 20 juli 1937. De toren is 75 meter hoog. In de crypte bevindt zich het monument van Roemenië, dat van België aan Spanje en het Frans-Belgische monument. Op de esplanade zijn verschillende landen vertegenwoordigd: Italië, Griekenland, Rusland en het monument gewijd aan de "Verdedigers van Luik."

Voor deze ceremonie hebben Zijne Majesteit de Koning en de federale regering 83 landen betrokken bij dit verschrikkelijke conflict uitgenodigd. Staatshoofden, regeringsleiders, leden van koninklijke families en buitenlandse vertegenwoordigers zullen zich in de ochtend van 4 augustus ontmoeten om de verdedigers van Luik te herdenken.

Aan het programma van deze dag staat ook een evocatie van de uitreiking van het Kruis van het Legioen van Eer aan de stad Luik. Een onderscheidingsteken dat door Frankrijk vanaf 7 augustus 1914 werd uitgereikt in erkenning van een vechtlust die een betere organisatie van de Franse verdediging mogelijk heeft gemaakt. Luik is de eerste stad buiten Frankrijk die het Legioen van Eer heeft gekregen.
Voor meer informatie over het officiële programma van de herdenkingen en activiteiten van de honderdste verjaardag in de Provincie Luik, zie het onderstaand document:

PDF - 1.8 MB
(PDF - 1.8 MB)

- Zie ook: http://www.provincedeliege.be/liege1418

- Ontdek de brochure " Tourisme de la mémoire en Province de Liège" hieronder:

PDF - 12 MB
(PDF - 12 MB)

Maar het centrum van Luik zal in de sfeer van 1914 gebaad worden vanaf 1 augustus tijdens een weekend van burgeranimaties (zie flyer hieronder).

PDF - 1.2 MB
(PDF - 1.2 MB)

Ook niet te missen, Liège Expo 14-18, "Liège dans la tourmente" en "J’avais 20 ans en 14" vanaf 2 augustus 2014 tot 31 mei 2015 in het Museum van Waalse Leven en in het station van Luik -Guillemins.

Gepubliceerd op 17/07/2014

bovenaan de pagina