Jaarlijkse galadiner van de Genootschap van de leden van de Legioen van Eer, Belgische afdeling [fr]

Op uitnodiging van de Genootschap van de leden van de Legioen van Eer, Belgische afdeling, heeft de ambassadeur van Frankrijk, dhr. Bernard Valero, op woensdag 20 november 2013, in de Cercle Gaulois in Brussel aan de jaarlijkse en traditionele galadiner deelgenomen, in de aanwezigheid van vele belangrijke persoonlijkheden, waaronder generaal Georgelin, Grootkanselier van de Legioen van Eer, die speciaal van Parijs is gekomen.

De ambassadeur had daarvoor deze prestigieuze Genootschap verwelkomt gedurende een receptie in de Residentie van Frankrijk.

De Genootschap van de leden van de Legioen van Eer is een “association loi 1901” dat in 1921 werd gesticht en erkend als van algemeen nut in 1022. Ze is onder het beschermheerschap van de President van de Franse Republiek, Grootmeester van de Legioen van Eer, en van de Grootkanselier van de Legioen van Eer. Ze is vertegenwoordigd door secties en commissies in alle departementen en overzeese grondgebieden, en ook in 52 verschillende landen. Het hoofdkantoor is in Parijs, Hôtel national des Invalides – 75700 Paris cedex. Website : www.smlh.fr

De Genootschap van de leden van de Legioen van Eer, Belgische afdeling, met haar 200 leden, is na Spanje en met Zwitserland een van de grootste afdelingen van buitenlandse legionairs.

De Legioen van Eer werd op 19 mei 1802 door Napoleon Bonaparte ingesteld. Ze is de hoogste Franse nationale onderscheiding. De Legioen van Eer beloont uitstekende verdiensten verworven in dienst van de Natie; die kunnen civiel of militair zijn.

De civiele en militaire karakter van de Legioen van Eer was een uitdrukking van de wil van generaal Bonaparte die daar de gist van de nationale eenheid inzag. Voor hem: “het leger is de Natie… Als men militairen en burgers onderscheidde, zouden twee orden gesticht zijn, terwijl er maar een Natie is”. Twee keizers, drie koningen en vijf Republieken hebben Bonaparte opgevolgd en de Legioen van Eer als eerste nationale orde bewaard. De Staatshoofd is altijd de Grootmeester ervan. Deze prestigieuze functie wordt hem toegegeven door de Grote Kanzelier zodra hij benoemd is.

De Legioen van Eer bevat vijf rangs:

- 3 graden: ridder, officier en commandeur.
- 2 onderscheidingen: grootofficier et grootkruis.

2771 Belgische burgers werden met de Legioen van Eer onderscheden in de laatste 100 jaren: 1570 ridders, 772 officiers, 304 commandeurs, 90 grootofficiers en 35 grootkruisen. Met deze cijfers komt België in tweede plaats, na de Verenigde Staten.

Gepubliceerd op 22/11/2013

bovenaan de pagina