Kanaal Seine-Noord Europa: Seine-Scheldeverbinding [fr]

PNG

Lens, donderdag 26 februari 2015

Indiening van het dossier “Seine-Schelde 2020”: een essentiële stap naar de realisatie van het kanaal Seine-Noord Europa en de ontwikkeling van de binnenvaart in Europa

Alain Vidalies, Staatssecretaris voor Vervoer, Zee en Visserij, Maxime Prévot, Viceminister-president van de Waalse Regering en Minister van Openbare Werken, Gezondheid, Sociale Actie en Erfgoed, en Leo Clinckers, vertegenwoordiger van de Vlaamse Regering, hebben zich vandaag ontmoet in Lens voor de indiening van het aanbestedingsdossier “Seine-Schelde 2020” bij de Europese Commissie.

Frankrijk en België vragen zo een Europese financiering van 40% voor de investeringen in de periode 2014-2020 over het geheel van het project; het is het maximale percentage toegestaan door Europese regelingen. Dit dossier is een vervolg op de verklaring van Tallinn in oktober 2013, getekend door de Ministers van Vervoer van de betrokken grondgebieden en van de Europese Commissie.

Wallonië, Vlaanderen en Frankrijk hebben bij deze gelegenheid herinnerd dat de steun van Europa een essentiële hefboom voor de realisatie van het Seine-Schelde project is, dat een grote en geïntegreerde riviernetwerk in het hart van Europa zal creëren.

Op Frans grondgebied omvat het project niet alleen de realisatie van het kanaal Seine-Noord Europa, maar ook de begeleidende operaties stroomop- en stroomafwaarts van het kanaal op de Seine, de Oise en in de regio Nord-Pas-de-Calais, onder leiding van “Voies navigables de France”. Voor deze begeleidende operaties zijn de Europese financieringen verkregen in het kader van dit dossier zo een aanvulling op die voorzien in de zogenaamde “contrats de plan État-Région 2015-2020”.

“Ik wil het belangrijke financiële partnerschap, rond de binnenvaart, tussen de staat, de lokale overheden en Europa onderstrepen, en wenst dat het zal duren.

Na de beslissing om een projectonderneming belast met de realisatie van het Kanaal Seine-Noord Europa te creëren, aangenomen door de Assemblée Nationale eind januari, kan de indiening van het subsidiedossier bij de Europese Unie een nieuwe stap voorwaarts zetten op weg naar de realisatie van dit grote project, met 2017 als doel voor het begin van de werken en een ingebruikname vanaf 2023”, aldus Alain Vidalies.

Voor de Waalse minister Maxime PREVOT is het project van de Seine-Scheldeverbinding is een grote uitdaging voor Wallonië. “Het zal de creatie van een Europees netwerk van brede waterwegen die de belangrijkste industriële, logistieke en handelscentra verbindt mogelijk maken en de strategische positie van Wallonië als ideaal gelegen intermodaal knooppunt in het hart van Europa. In aanvulling op de zo gerealiseerde economische ontwikkeling, jobcreatie en schaalvoordelen zal dit project het binnenvaartverkeer van goederen in Wallonië met 22% doen stijgen in 2020.” Wat de financiering betreft heeft de minister PREVOT reeds de nodige budgettaire middelen voor onder anderen de verbreding van het kanaal door Doornik voorzien, dat binnenkort ook een stedenbouwkundige vergunning zou moeten verkrijgen.

Perscontact:
Kabinet van Alain Vidalies (+33) 01 40 81 77 57

Gepubliceerd op 03/07/2015

bovenaan de pagina