Frankrijk en België in 14-18 [fr]

De President van de Franse Republiek, dhr. François Hollande, heeft op 7 november 2013 in het Élysée, voor de regering, de parlementsleden en de vertegenwoordigers van de lokale overheden, het programma van de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog in 2014 voorgesteld.

Hij heeft herinnerd dat de herdenkingen van de Eerste Wereldoorlog ook een bericht van vrede zijn: "samen herdenken om samen sterker te zijn." Ze dwingen ons, volgens de president, "om Frankrijk te vorderen, om Europa te bouwen en om de vrede te bewaren."

De vijf grote gebeurtenissen van 2014:

- 22-28 juni : Sarajevo, hart van Europa: Op initiatief van Frankrijk en met de ondersteuning van Europa, het project "Sarajevo, hart van Europa" is een multidisciplinair festival (cultureel, muzikaal, sportief,...) dat een breed publiek zal aantrekken.

- 14 juli 2014: internationale lancering van de honderdste verjaardag. De voormalige oorlogvoerende landen van de Grote Oorlog zullen zich in Parijs verzamelen om de herdenkingen te beginnen en een universele boodschap van vrede en vriendschap te geven: 72 landen zullen aan de parade van 14 juli deelnemen.

- 1-3 augustus 2014: mobilisatie en deelname aan de oorlog. Een reeks evenementen zal deze gedenkwaardige moment in de geschiedenis van Frankrijk herinneren. Een affichecampagne met beelden van Franse en buitenlandse mannen en vrouwen zal door het hele land worden ingezet.

- September 2014: slag van de Marne. De herdenking van deze belangrijke episode van onze geschiedenis zal in een internationale context plaatsvinden en alle veteranen gedurende verschillende etappen op het slagveld eren, voor de vergadering van de voormalige strijdende partijen in een internationale plechtigheid voor vrede en verzoening.

- 11 november 2014: race naar de zee en Wapenstilstand. Een plechtigheid zal in Notre Dame de Lorette (Nord-Pas-de-Calais) worden georganiseerd om de internationale monument, waarop de namen van 600.000 soldaten van alle nationaliteiten gegraveerd zullen zijn, in te huldigen.

Klik hieronder om de toespraak van de President van de Franse Republiek, dhr. François Hollande, te lezen.

PDF - 55.3 kB
(PDF - 55.3 kB)

Bekijk ook de video online:

De missie van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog is door de regering toevertrouwd om de uitvoering van het herdenkingsprogramma van de honderdste verjaardag voor te bereiden en te ondersteunen.

Door zich op het regionale netwerk van de departementale comités voor de honderdste verjaardag (Comités départementaux du Centenaire, CDC) en op de academische comités voor de honderdste verjaardag (Comités académiques du Centenaire, CAC) te baseren, heeft de missie van de honderdste verjaardag van de Eerste Wereldoorlog meer dan 1500 projecten gelanceerd, waaronder meer dan 1000 de o.ciel label hebben gekregen.

Gepubliceerd op 27/09/2021

bovenaan de pagina