Laureaten van het Marianne-initiatief: vrouwen die zich inzetten voor rechten en vrijheid [fr]

Het Marianne-initiatief, dat in 2021 door de president van de Republiek, Emmanuel Macron, is opgezet, heeft tot doel het optreden van Frankrijk ten gunste van mensenrechtenverdedigers te versterken. Dit programma - ontwikkeld in samenwerking met verenigingen, niet-gouvernementele organisaties (ngo’s), stichtingen en lokale overheden - sluit volledig aan bij de Franse strategie "mensenrechten en ontwikkeling". Met dit initiatief versterken Frankrijk en zijn partners hun actiemiddelen door meer collectief te werken.

Frankrijk staat aan de zijde van allen die overal ter wereld opkomen voor de rechten van de vrouw

Catherine Colonna, minister van Europa en Buitenlandse Zaken.

Ontdek 13 laureaten van het Marianne-initiatief van 2021

De eerste "Marianne-klas" bestond uit 15 opmerkelijke vrouwen die op verschillende strijdfronten actief waren en door een onafhankelijk comité waren geselecteerd. Gedurende een jaar konden zij persoonlijke steun krijgen, hun mensenrechtenproject ontwikkelen en hun inzet voortzetten in hun land, of in Frankrijk voor degenen die asiel wilden aanvragen.
Zij vertegenwoordigen de diversiteit van de wereldregio’s en de strijd voor de mensenrechten en strijden, soms met gevaar voor eigen leven, voor de verdediging van de grondrechten en de burgerlijke vrijheden.

Ter gelegenheid van de Internationale dag van de rechten van de vrouw op 8 maart 2023, belicht de tentoonstelling "Vrouwen die zich inzetten voor rechten en vrijheid" de gezichten en trajecten van verschillende laureaten van dit initiatief.

Asal Abasian / Iran

Asal Abasian, lauréate de l'initiative Marianne 2021 - PNGAsal Abasian is journaliste, gespecialiseerd in onderzoek en vertaling en zeer actief op sociale media. Ze is feministe en LGBTQI+ rechtenactiviste.

Ze heeft Iran moeten ontvluchten vanwege haar activisme en promoot de slogan "Woman, Life, Freedom" die sinds de dood van Mahsa Amini, wat de aanzet gaf tot de protesten in Iran sinds september 2022, wordt gebruikt om de stemmen van vrouwen en seksuele minderheden in haar land te laten horen.

Karin Ruth Anchelia Jesusi / Peru

Karin Ruth Anchella Jesusi, lauréate de l'initiative Marianne 2021 - PNGKarin Ruth Anchelia Jesusi komt op voor het recht van vrouwen en de lokale bevolking op toegang tot de rechter en strijdt tegen discriminatie. Zij ontwikkelt trainingsprogramma’s om de zichtbaarheid van vrouwen te vergroten en hen aan te moedigen een politieke positie in te nemen die in overeenstemming is met hun rol in de gemeenschappen.

Ze verdedigt het idee dat cultuur een essentieel middel is voor gemeenschappen om te bestaan en weerstand te bieden.

Asma Darwish / Bahrein

Asma Darwish, lauréate de l'initiative Marianne 2021 - PNGNadat ze als studente democratische bewegingen in Bahrein had gesteund, raakte Asma Darwish betrokken bij vrouwenrechten, vrijheid van meningsuiting en burgerlijke en politieke rechten. Ze strijdt tegen willekeurige arrestaties en gedwongen verdwijningen, en voor de afschaffing van martelingen en de ontwikkeling van de juridische en sociale status van vrouwen in haar land.

In Frankrijk, waar ze zich heeft gevestigd, zet ze haar inzet voor de mensenrechten in het Midden-Oosten voort.

Nisreen Abdelrahman Elsaim / Soedan

Nisreen Abdelrahman, lauréate de l'initiative Marianne 2021 - PNGNisreen Elsaim, milieuactiviste en voorvechtster van de democratisering van Soedan, is voorzitster van de VN-adviesgroep voor jongeren over klimaatverandering en staat aan het hoofd van de NGO Jeugd en Milieu Soedan "YES", die 1000 Soedanese milieuverenigingen verenigt. In 2020 werd ze door de Africa Youth Award genoemd op de lijst van 100 meest invloedrijke jonge figuren van het maatschappelijk middenveld in Afrika.

In juli 2021, terwijl ze het Marianne-programma bleef volgen, beviel ze van baby Neel, die haar sindsdien vergezelt naar elke internationale klimaatconferentie die ze bijwoont.

Estelle Ewoule Lobe / Kameroen

Estelle Ewoule Lobe, lauréate de l'initiative Marianne 2021 - PNGEstelle Ewoule Lobe is medeoprichtster van de vereniging "Action pour la protection en Afrique des déplacés internes et des migrants environnementaux" (APADIME) (Actie voor de bescherming van intern ontheemden en milieumigranten in Afrika) en zet zich in voor de rechten en het onderwijs van mensen die in de equatoriale bossen leven, met name vrouwen en jongeren. Ze verdedigt gemeenschappen die hun bossen in stand houden door opleiding en juridische ondersteuning te bieden en inkomensgenererende activiteiten op te zetten.

Ze definieert haar strijd als "lokale gemeenschappen in het Congobekken helpen hun rechten op hun bossen te behouden, voorkomen dat de meest kwetsbare jongeren de illegaliteit ingaan en de toegang tot en het beheer van land door vrouwen in de regio bevorderen.

Noura Ghazi / Syrië

Noura Ghazi, lauréate de l'initiative Marianne 2021 - PNGNoura Ghazi is een Syrische advocate en mensenrechtenactiviste sinds 2000, die sinds 2004 politieke gevangenen verdedigt. Ze richtte in 2018 de organisatie NoPhotoZone op, ter herinnering van haar man Bassel Khartabil Safadi, een prominente Syrisch-Palestijnse activist die in 2012 door het Syrische regime werd vastgehouden en in 2015 werd geëxecuteerd. NoPhotoZone is een Franse ngo die juridische en psychosociale steun biedt en pleit voor gedetineerden, vermisten en hun families in Syrië, Libanon en Turkije.

Ze pleit sinds 2014 internationaal voor de rechten van gedetineerden en vermisten in Syrië. Ze heeft talrijke internationale onderscheidingen ontvangen, onder meer van Amnesty International, voor de waarde van haar strijd.

Nagham Nawzat Hasan / Irak

Nagham Nawzat Hasan, lauréate de l'initiative Marianne 2021 - PNGNagham Nawzat Hasan, Iraakse gynaecologe van Yezidi-afkomst, zet zich al twee decennia in voor de rechten van vrouwen en religieuze minderheden in Irak. Als directeur van een ziekenhuis in de regio Sinjar in het noorden van het land, is ze sinds 2014 betrokken bij het verlenen van medische, sociale en materiële steun aan vrouwelijke overlevenden van ontvoeringen en seksueel geweld door de Islamitische Staat in Irak.

Ze strijdt voor de erkenning van de genocide op de Yezidi’s van Irak en voor de nagedachtenis van de duizenden vrouwen die nog steeds vermist worden. Ze ontving de International Women of Courage Award in 2016 en de UNHCR Nansen Regional Award in 2022.

Anarkali Honaryar / Afghanistan

Anarkali Honaryar, lauréate de l'initiative Marianne 2021 - PNGAnarkali Honaryar, arts, voormalig senator en lid van de Afghaanse mensenrechtencommissie, zet zich in voor politieke rechten en burgerlijke vrijheden, met name voor vrouwen, in haar land. Als lid van de Sikh-gemeenschap strijdt zij ook tegen de discriminatie van minderheden.

Winnares van de UNESCO-Madanjeet Singh-prijs voor de bevordering van verdraagzaamheid en geweldloosheid in 2011 voor haar steun aan Afghaanse vrouwen die het slachtoffer zijn van huiselijk geweld, is zij nu vluchteling in Frankrijk sinds de Taliban in 2021 de macht overnamen in Afghanistan.

Tamilla Imanova / Rusland

Tamilla Imanova, lauréate de l'initiative Marianne 2021 - PNGTamilla Imanova is een mensenrechtenadvocate die heeft gewerkt voor een van de oudste NGO’s van Rusland, het Memorial Mensenrechtencentrum. Ze werd gedwongen haar land te ontvluchten vanwege haar inzet voor fundamentele vrijheden nadat Rusland in februari 2022 Oekraïne was binnengevallen en activisten die zich tegen de oorlog verzetten vervolgd werden.

Ze verdedigt en adviseert mensen wier mensenrechten zijn geschonden, onder meer voor nationale en internationale rechtbanken. Haar expertise omvat de bescherming van de vrijheid van vereniging, de vrijheid van meningsuiting, de bestrijding van foltering, willekeurige arrestaties en de bescherming van slachtoffers van huiselijk geweld.

Roshna Khalid / Afghanistan

Roshna Khalid, lauréate de l'initiative Marianne 2021 - PNGRoshna Khalid is journaliste en werd in 2008 de eerste vrouwelijke presentatrice voor de nationale televisie in Noord-Afghanistan. Als plaatsvervangend gouverneur van de provincie Parwan zet ze zich in voor gendergelijkheid en vrijheid van meningsuiting in haar land, waar ze een vrouwenradiostation heeft opgericht.

Als woordvoerder van de gouverneur van haar provincie werd ze in ballingschap gedwongen door de terugkeer van de Taliban aan de macht in Kaboel. Als vluchtelinge in Frankrijk blijft ze Afghaanse meisjes en vrouwen steunen door zich vanop afstand in te zetten voor de scholing van jonge Afghaanse meisjes.

Tatsiana Khomich / Wit-Rusland

Tatsiana Khomich, lauréate de l'initiative Marianne 2021 - PNGMensenrechtenactiviste Tatsiana Khomich is de zus van Maria Kalesnikava, een figuur van de democratische oppositie en winnares van de Vaclav Havel-prijs voor de mensenrechten, die in september 2021 zwaar en onterecht werd veroordeeld door het Wit-Russische regime.

Als vertegenwoordiger van het Coordinatiecomité voor Wit-Russische politieke gevangen is zij woordvoerder voor haar zus en de 1.500 politieke gevangenen die ten onrechte in Belarus worden vastgehouden. Ze pleit voor de vrijlating en ondersteuning van politieke gevangenen en stelt de repressie in Wit-Rusland aan de kaak.

Virginia Roque Aguilar / El Salvador

Virginia Roque Aguilar, lauréate de l'initiative Marianne 2021 - PNGVirginia Roque Aguilar is een feministische milieuactiviste die strijdt tegen de privatisering en vervuiling van water en de verwoestingen van de klimaatverandering. Ze werkt aan de bewustwording van de korte- en langetermijneffecten van mijnbouw in El Salvador en de gevolgen van metaalwinning in Midden-Amerika.

Voor haar heeft "de strijd voor het milieu een vrouwengezicht". Ze voert ook campagne om het recht op water op te nemen in de Salvadoraanse grondwet.

Safina Virani / Oeganda

Safina Virani, lauréate de l'initiative Marianne 2021 - PNGSafina Virani is een toegewijde feministe en is medeoprichtster van het Frauen Initiative, dat medische, psychologische en juridische bijstand verleent aan slachtoffers van seksueel geweld in Oeganda. Ze hielp bij de organisatie van de eerste vluchtelingentop in Kampala, in samenwerking met de UNHCR, en werkte een jaar lang aan de integratie van vluchtelingen in haar land.

Ze vindt dat de strijd voor de rechten en vrijheden van vrouwen voorop moet staan bij de verdediging van mensenrechten. Ze zet zich in om de dagelijkse vrouwenhaat in de publieke en private sfeer te bestrijden.

De tentoonstelling « Vrouwen die zich inzetten voor rechten en vrijheid » is ontworpen door de Directie Communicatie en Pers, Ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken. Judith Litvine maakte de foto’s.

Om meer te weten te komen over het Marianne-initiatief, lees ons artikel op France Diplomatie

Gepubliceerd op 20/03/2023

bovenaan de pagina