"Le Corbusier - Albums d’Afrique du Nord" - Voyages au M’Zab 1931 et 1933 [fr]

JPEG

De Fondation Le Corbusier en de Archives d’Architecture Moderne zullen op 28 november het boek van Danièle Pauly, "Le Corbusier - Albums d’Afrique du Nord" - Voyages au M’Zab 1931 et 1933, in de aanwezigheid van de schrijfster en de ambassadeur van Frankrijk, dhr. Bernard Valero, aan de pers voorstellen.

Danièle Pauly is kunsthistoricus, professor aan de École Nationale Supérieure d’Architecture van Parijs-Val de Seine en onderzoekster aan de LHAC/ENSA van Nancy. Als Le Corbusier-specialiste heeft ze verschillende tentoonstellingen georganiseerd en meerdere boeken geschreven over zijn werk, onder anderen: Ronchamp. Lecture d’une architecture, Le Corbusier et la Méditerranée en Le Corbusier. Le dessin comme outil.

"Le Corbusier - Albums d’Afrique du Nord" bevat tekeningen die Le Corbusier gedurende zijn reizen in Noord-Afrika maakte, in augustus 1931 en maart 1933. In de loop van de pagina’s volgen zich genrestukken in Marokkaanse dorpen, portretten van Moorse vrouwen, vrouwelijke naaktschilderijen, landschappen van de baai van Algiers of van de kust van Marseille, luchtfoto’s van de Sahara woestijn en vele schetsen die de architect in de M’Zab heeft gemaakt waar hij met verbazing, emotie en enthousiasme een onverwachte, duizend jaar oude beschaving in de oase van Ghardaia ontdekt.

Gepubliceerd op 02/12/2013

bovenaan de pagina