Léon Ghosez, Ridder in de Ordre de la Légion d’Honneur [fr]

Op donderdag 9 november 2017 heeft de ambassadeur van Frankrijk in België, mevr. Claude-France Arnould, in de Residentie van Frankrijk de eretekens van Ridder in de Légion d’Honneur uitgereikt aan professor Léon Ghosez.

De Belg Léon Ghosez was werkzaam als docent-onderzoeker aan de Katholieke Universiteit van Leuven (KU Leuven). In 1969 werd hij professor en wist hij zichzelf in het bijzonder te onderscheiden door zijn kwaliteiten als onderzoeker en zijn werkzaamheden binnen de organische chemie. Hij werd al snel één van de beste Europese specialisten binnen deze discipline. Hij is een graag geziene gast op wetenschappelijke bijeenkomsten en wordt erg bewonderd door collega’s wereldwijd. Bovendien heeft hij een groot aantal prijzen en onderscheidingen op zijn naam staan.
In 2000 werd professor Ghosez verkozen tot lid van de Koninklijk Academie der Wetenschappen, Letteren en Schone Kunsten van België.
Bijna 30 jaar geleden werd hij aangesteld tot voorzitter van het Comité scientifique de l’Institut de Chimie des substances naturelles de Gif sur Yvette. Vervolgens ontstond er een grote belangstelling voor zijn connecties binnen het Franse academische milieu.
Daarna heeft hij actief deelgenomen aan de oprichting van het Europees Instituut voor Chemie en Biologie dat in 1998 werd ondergebracht op de campus van Bordeaux. In datzelfde jaar werd hij de codirecteur van het instituut, een functie die hij tot 2008 heeft uitgevoerd.

JPEG

Gepubliceerd op 15/12/2017

bovenaan de pagina