Lezing « Regards de France » [fr]

De volgende lezing « Regards de France » heeft op 23 oktober op de Residentie van Frankrijk plaatsgevonden. Deze lezing, « Het Louvre-Lens, een project in dienst van een euroregionaal grondgebied », zal door Mijnheer Xavier DECTOT, Bestuurder van het Louvre-Lens, geleid worden.

Xavier Dectot, Kunsthistoricus en Conservator werd tot bestuurder van het Louvre-Lens in 2011 benoemd.

Het originele project van een tweede Louvre in Pas-de-Calais, dat aan het Japaans architectuurkantoor Sanaa werd toevertrouwd en waarvan de Regionale Raad de bouwmeester en de voornaamste financier is, heeft zijn deuren op 12 december 2012 geopend. Het museum wordt in een park van 20 hectares ingericht dat door de Franse landschapsarchitect Catherine Mosbach uitgedacht werd. Het park is een essentieel element van de identiteit van het museum. Het bestaat uit plantensoorten om eigenschappen van een landschapachtig en duurzaam wereld te creëren, die het museum in een brede dynamica plaatst. Het Louvre-Lens is een volkomen nieuwe bedrijf, een echt symbool van een omschakeling van de industriële aard van de Regio Nord Pas-de-Calais.

De bedoeling is een breed regionaal, nationaal en internationaal publiek aan te trekken. Buiten de inwoners van de Regio, de “naturele” bezoekers van de instelling, richt het museum op een euroregionaal klantenkring die voornamelijk uit België komt, maar ook uit Groot-Brittannië, Nederland en Duitsland.

Xavier Dectot is ook de auteur en medeauteur van verschillende boeken, met name :

- 1999 : Art ou politique, Arcs, statues et colonnes de Paris ;

- 2004 : L’art roman en France ;

- 2005 : Sculptures des XIe-XIIe siècles, roman et premier art gothique ;

- 2010 : Paris, Ville rayonnante et Sculptures du XIIe siècle, Collections du musée de Cluny ;

- 2011 : A la table de l’histoire, recettes revisitées, des banquets antiques à aujourd’hui ;

Gepubliceerd op 25/10/2013

bovenaan de pagina