Lezing "Regards de France" [fr]

De "Regards de France" lezing heeft op 26 november 2013 aan de Residentie van Frankrijk plaatsgevonden. De lezing "De inzetten van de klimaatverandering" werd door Nicolas Hulot gevoerd.

Gekend door het publiek voor de methode die hij in zijn reportages gebruikt, waar hij werkelijk acteur is van de avonturen die hij met het publiek deelt, heeft Nicolas Hulot zijn werk als fotograaf en dan journalist in de jaren 70 begonnen. In 30 jaar heeft hij meer dan honderd documentaires gemaakt, en deze werden in meerdere landen uitgezonden. Door zijn reportages getuigt hij de groeiende milieubederf en in 2009 maakt hij een film dat tot veel polemiek heeft geleid, “Het Syndroom van de Titanic”.

Naast een sensibilisering van de publieke opinie door zijn uitzendingen zet Nicolas Hulot zich sinds 1990 in door het oprichten van de stichting “Nicolas Hulot pour la Nature et l’Homme” (Nicolas Hulot voor Natuur en Mens). Deze informeert het publiek van de ecologische staat van de planeet en tracht te overtuigen, dat we ons gedrag moeten veranderen. In 2005 lanceert de Stichting de “Défi pour la Terre” (Uitdaging voor de Aarde) die meer dan 850.000 mensen instemde. Eind 2006 stelt hij een ecologisch pact aan de kandidaten voor de Franse presidentiële verkiezingen voor, waarvan de idee door de regering teruggenomen zal worden, en dat tot de Grenelle van het milieubeheer en de afkondiging van twee wetten zal leiden.

In december 2012 heef t het Franse staatshoofd hem genoemd tot Speciale Gezant van de President van de Franse Republiek voor de Bescherming van de Planeet en heeft hem gevraagd de internationale gemeenschap te mobiliseren, de voorstellingen van Frankrijk te bevorderen en met de noord- en zuidelijke burgermaatschappijen te werk gaan om de politiek op het gebied van duurzame ontwikkeling te begunstigen, vooral door de onderhandelingen betreffende de klimaatverandering, die Frankrijk in 2015 zal begeleiden, met onze partners voor te bereiden. Deze transversale missie betreft alle vragen inzake duurzame ontwikkeling, klimaatverandering, biodiversiteit, strijd tegen desertificatie. Als complement van de Franse onderhandelingsstrategie zal de missie van Nicolas Hulot proberen de discussie open te stellen, en het vraagstuk over de voorwaarden en de omstandigheden van een transitie naar een model met laag gebruik van koolstof en natuurlijke hulpbronnen te behandelen.

Om de actualiteit van Nicolas Hulot te volgen kunt u naar deze site terecht: http://nicolashulot.tumblr.com

Gepubliceerd op 27/11/2013

bovenaan de pagina