Luik in de geschiedenis van het Legioen van Eer [fr]

JPEG
Uitreiking van het kruis van het Legioen van Eer aan Hubert Goffin, Luikse mijnwerker (22 maart 1812) - Jacques Charles BORDIER DU BIGNON (1774-1846)
Luik, Museum voor Schone Kunsten (BAL). Foto van Marc Verpoorten

"Langs de trap naar de kamer van de Gemeenteraad vestigt de aandacht van de bezoekers van het stadhuis van Luik op een grote schilderij. Het doek van 4,85m breed en 3,85m hoog, werk van de Franse schilder Jacques-Charles Bordier du Bignon, toont, op wijze van een koninklijke kroning, de uitreiking van het Legioen van Eer aan Hubert Goffin. In 1812, toen de mijnramp van Beaujonc in Ans plaatsvond, had deze mijnwerker met zijn 12-jaar-oude zoon een dappere daad gevoerd die het leven van 70 van zijn in het puin begraven collega’s gered had. De regio Luik maakte in die tijd deel uit van het departement van de Ourthe en dankzij zijn heldenmoed was hij de eerste werknemer van Frankrijk die het rode lint ontving. "

Fragment uit het boek "In de voetsporen van 14-18 in Wallonië - Het Geheugen van een Erfgoed" van Daniel Conraads en Dominique Nahoé. Waalse Erfgoed (IPW).

Gepubliceerd op 17/07/2014

bovenaan de pagina