Manual Valls, minister van Binnenlandse Zaken van Frankrijk, brengt een bezoek aan België.

Manuel Valls, minister van Binnenlandse Zaken van Frankrijk, bracht een officieel bezoek aan Doornik op 18 maart 2013. De minister ontmoette daar zijn Belgische ambtgenoot Joelle Milquet om een nieuw Frans-Belgisch akkoord te ondertekenen betreffende een grensoverschrijdende samenwerking op het gebied van politie en douane. Het nieuwe Frans-Belgische akkoord ligt in het verlengde van het akkoord van Doornik van 2001 en heeft als doel de strijd tegen de grenscriminaliteit te versterken, om de samenwerking op het terrein en de interventies beter te coördineren. Het akkoord zal van toepassing zijn op het volledig Belgische gebied en, in Frankrijk, in de departementen van La Marne, Pas-de-Calais, de Moezel, de Somme, het Noorden, L’Aisne, de Ardennen, de Meuse en de Meurthe-et-Moselle.

Manuel Valls en Joelle Milquetbrachten eerst een bezoek aan het "Commissariat Commun Police Douane (CCPD)", vervolgens hadden ze afgesproken in het stadhuis van Doornik voor bilaterale gesprekken. Daar werden ze ontvangen door Rudy Demotte, burgemeester en minister-president van de Waalse regering.

Na afloop van een korte persconferentie, gingen Manuel Valls en Joelle Milquet over tot het tekenen van het nieuwe officiële Frans-Belgisch akkoord.

De ministers hebben ten slotte een routine controle bijgewoond in de buurt van de grens tussen Toerkonje (F) en Moeskroen (B) in de ZSP, (zones de sécurité prioritaires), van Roubaix-Tourcoing-Wattrelos.

PDF - 84 kB
(PDF - 84 kB)

Gepubliceerd op 26/03/2013

bovenaan de pagina