Michel François, Ridder van Kunst en Letteren [fr]

Op dinsdag 14 maart 2017 heeft de Ambassadeur van Frankrijk in België, Claude-France Arnould, in de residentie van Frankrijk de eretekens van Ridder in de Orde van de Kunsten en Letteren aan Michel François uitgereikt.
Michel François speelt een belangrijke rol in hedendaagse kunst. Al dertig jaar lang ontwikkelt hij avontuurlijke en uitbundige kunstwerken die posters, bedenking en installatie verenigt.

Michel François heeft deelgenomen aan onder meer twee onvermijdelijke evenementen van hedendaagse kunst: de Documenta IX in Kassel in 1992 en de 48de Biënnale van Venetië in 1999 waar hij samen met de Belgische kunstenaar Ann Veronica Janssens België vertegenwoordigde. Hij heeft ook samengewerkt met de choreografen Anne Teresa De Keersmaeker en Pierre Droulers. In 2015 heeft hij met zijn dochter Léone het toneel “Take the floor” opgesteld voor de Kunstenfestivaldesarts.
Met die erkentelijkheid wordt zijn historische en exclusieve relatie met Frankrijk beloond. Heel veel persoonlijke tentoonstellingen werden aan hem gewijd in musea, in FRAC’s (regionale fondsen voor hedendaagse kunst) en in de belangrijkste kunstcentra. Een voorbeeld is de tentoonstelling “Plans d’évasion” in 2009 die georganiseerd werd door de Instituut voor Hedendaagse Kunst Villeurbanne/Rhône-Alpes en de SMAK Gent. Die vertoonde voor het eerst een monografische en terugblikkende tentoonstelling van de kunstenaar op een sleutelmoment van zijn loopbaan. Onlangs heeft de laatste editie van de Biënnale van Rennes in 2016 hem in het zonnetje gezet.

Gepubliceerd op 22/05/2017

bovenaan de pagina