Militaire samenwerking [fr]

PNG

De bilaterale militaire samenwerking tussen België en Frankrijk

België en Frankrijk hebben een verregaande en duurzame bilaterale militaire samenwerking. Ze ontwikkelt zich voortdurend in de goede zin en boekt op verschillende gebieden vooruitgang. De samenwerking wordt door basisteksten en vele bilaterale teksten (akkoorden en technische regelingen) geregeld.

Op het niveau van de strijdkrachten wordt deze samenwerking voornamelijk uitgedragen via meer dan honderd bilaterale activiteiten per jaar. Vele Belgische stagiairs volgen een opleiding, alsook een training, binnen Franse eenheden en in Franse scholen. Verschillende schepen van de Franse Marine Nationale leggen jaarlijks aan in Belgische havens en benadrukken zo de nauwe band tussen de zeemachten van beide landen.
 
Aangaande buitenlandse operaties werken de Belgische en Franse eenheden vaak samen, zowel in het kader van de NAVO als van het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB). Zo werken ze momenteel samen in het kader van de INHERENT RESOLVE-operatie, maar ook in Mali (EUTM Mali en MINUSMA) en in de Centraal-Afrikaanse Republiek (EUTM RCA en MINUSCA). Frankrijk en België nemen ook deel aan EMASOH AGENOR, een operatie van de Europese Unie die tot doel heeft het vrije verkeer in de Straat van Hormuz te waarborgen.

Frankrijk en België werken ook samen op het gebied van bewapening en dit binnen het Europees Defensieagentschap (EDA), en als leden van de Gezamenlijke organisatie voor samenwerking op defensiematerieelgebied (OCCAr). In het kader van laatstgenoemde nemen onze twee landen gezamenlijk deel aan het A400M-luchttransportprogramma.

Daarnaast zijn Frankrijk en België sinds 2019 met elkaar gebonden in het kader ven het CaMo-programma dat vanaf 2025 de levering aan België omvat van 382 multi-role gepantserde voertuigen (VBMR) van het type Griffon en 60 gepantserde verkennings- en gevechtsvoertuigen (EBRC) van het type Jaguar. De samenwerking binnen het domein van de marine moet ook niet onderdoen. Zo heeft de Belgische marine 12 mijnenjagers (6 voor België en 6 voor Nederland) besteld bij de Franse onderneming Naval Group. Deze worden vanaf 2023 geleverd. Een ander aspect dat wijst op de intense samenwerking tussen onze twee landen, is het feit dat het Koninkrijk België zich, op het domein van de ruimtevaart, bij Frankrijk heeft aangesloten. Zo maakt België deel uit van het Franse ruimte-observatieprogramma CSO. Binnen dat programma werd de tweede satelliet eind december 2020 vanaf de basis Kourou gelanceerd.

Verschillende websites met betrekking tot de Franse en Belgische Defensie

De Franse Defensie

- Het Franse Ministerie van Defensie

- Defensie- en Burgerschapsdag (ex JAPD)

Hoger Militair Onderwijs in Frankrijk

- L’Institut des Hautes Etudes de la Défense Nationale (IHEDN)

- L’Ecole de guerre

- Le Centre de doctrine et d’enseignement du commandement (CDEC)

- Le Centre d’études stratégiques aérospatiales (CESA)

- Le Centre d’études Stratégiques de la Marine (CESM)

De Belgische Defensie

- De website van het Ministerie van Defensie

De multinationale strijdkrachten

- De NAVO

- Het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB) (UE)

- Eurocorps


Gepubliceerd op 23/07/2021

bovenaan de pagina