Militaire samenwerking [fr]

JPEG

Militair gezien is er een zeer duurzame bilaterale samenwerking tussen België en Frankrijk. De samenwerking evolueert gestaag en ontwikkelt zich in verschillende domeinen. Ze wordt geleid door enkele basisteksten en verschillende bilaterale akkoorden of overeenkomsten.

Voor de krijgsmacht betekent dit een honderdtal jaarlijkse bilaterale activiteiten. Verschillende Belgische stagiairs volgen ook een opleiding en/of training binnen Franse scholen. Bij de Nationale Marine wordt ook vaak de band benadrukt tussen de mariniers van beide landen.

Wanneer het gaat om buitenlandse operaties werken Franse en Belgische eenheden vaak samen als onderdeel van zowel de NAVO, als van het Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (GVDB). Momenteel is dit vooral het geval in Afghanistan, Libanon (UNIFIL), Tsjaad (EUFOR) en in de Democratische Republiek Kongo (MONUC). Frankrijk en België zijn ook actief betrokken bij operatie Atlanta. Het doel van deze operatie is de piraterij te bestrijden voor de Somalische kust. Een recentere gebeurtenis: beide landen waren ook betrokken bij het vliegverbod in Libië in het kader van de resolutie van 1973 van de Veiligheidsraad.

Frankrijk en België werken ook samen op het gebied van bewapening via het Europees Defensie Agentschap (EDA) en als leden van de Gezamenlijke Organisatie voor Samenwerking op Defensiematerieelgebied (OCCAR). In het kader van de OCCAR nemen beide landen deel aan een aantal defensieprogramma’s, waaronder de volgende:

- A400M, een militair transportvliegtuig;
- NH90, een militaire transporthelikopter (het NAVO Nahema-agentschap);
- Helios II, een observatiesatellieten- programma.
 

Verschillende websites voor Franse en Belgische Defensie:

De Franse Defensie

- Het Franse Ministerie van Defensie 

- Militair worden in Frankrijk? Hier vindt u alle informatie omtrent rekrutering.

- Defensie en Burgerschap dag

Hoger Militair Onderwijs in Frankrijk

 
- Instituut voor Hogere Studies bij Nationale Defensie (IHEDN)

- Ecole de guerre

- Opleidingsinstituut voor hogere militaire functies

- Het opleidingscentrum voor strategische aeropace- studies (CESA)

- Het Centrum voor Hogere marinestudies

De Belgische Defensie

- Het ministerie van Defensie

De multinationale strijdkrachten

- De NAVO

- Gemeenschappelijk Veiligheids- en Defensiebeleid (UE)

- Eurocorps

Gepubliceerd op 27/03/2015

bovenaan de pagina