Paris 2024 – We hebben samen gewonnen! [fr]

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft op woensdag 13 september 2017 Parijs aangewezen als gaststad van de Olympische en Paralympische Spelen van 2024. Paris2024 met zijn partners heeft afgelegd tot aan deze overwinning voor Frankrijk en voor alle actoren die deze kandidaatstelling hebben gedragen, in het bijzonder het Franse diplomatieke netwerk.

PNG

Historisch succes voor Parijs en Frankrijk

De organisatie van die Olympische Spelen is een immense trost voor ons land, net 100 jaar na de Olympische Spelen van 1924. Die waren de laatste Spelen die in Parijs georganiseerd werden. Die overwinning is des te mooier omdat die alleen maar winnaars telt: Paris 2024, L.A. 2028 en de Olympische geest natuurlijk.
Dat succes is de vrucht van een collectieve samenwerking van de hele ploeg Paris 2024, zijn medeoprichters uit de hele Franse sportwereld, maar ook de economische en niet-gouvernementele acteurs, het grote publiek en de diplomatieke en educatieve netwerken van Frankrijk in het buitenland.

Parijs heeft het beste project kunnen opstellen voor 2024

Dankzij haar ervaring uit haar vorige kandidaatstellingen heeft Parijs een foutloos parcours afgelegd zonder iets aan het toeval over te laten. De Franse hoofdstad heeft een tegelijk eenvoudig en spectaculair bod opgesteld in het hart van Parijs. Dat bod wil de drager zijn van vooruitgang en innovatie in alle opzichten.

Die Olympische en Paralympische Spelen zullen zich onderscheiden van alle vorigen Spelen door hun waarden, die gedeeld worden door Parijs en Frankrijk, zoals solidariteit, duurzame ontwikkeling en verantwoordelijkheid op alle niveaus.

  • Sociaal verantwoordelijke Spelen, gesteld in dienst van bevolkingen: Paris 2024 zet sport in het hart van de maatschappij met grote initiatieven rond pedagogie en gezondheid. Die Spelen zullen voor iedereen toegankelijk zijn. Ze worden opgesteld als een versneller van sociale inclusie om de mening van de maatschappij te veranderen en om gehandicapten beter te integreren.
  • Redelijke Spelen voor het Franse grondgebied : Paris 2024 zal het stichten van grote gebouwen kunnen vermijden en een erfgoed aan de Fransen achterlaten. Met 95% van de voorzieningen die al bestaan of tijdelijk zijn, hoeft Parijs voor de Spelen van 2024 maar twee voorzieningen en 4500 woningen te bouwen. Die zullen beantwoorden aan echte noden in het ontwikkelende gebied van Seine-Saint-Denis.
  • Economisch Spelen : de Spelen hebben een beperkte kost en worden door de particuliere sector gefinancierd. De positieve economische effecten worden geschat op 10 miljard euro en 250 000 extra banen zullen gecreëerd worden.
  • Ecologische Spelen : met een koolstofvoetafdruk 55 % lager dan die van de 2012 Spelen van Londen, met 100 % duurzame voedselbronnen en 100 % duurzame energie in de Olympische voorzieningen zullen de Spelen van Paris 2024 de eersten zijn die bij het klimaatakkoord van Parijs passen.

Dat is een immens werk dat werd uitgevoerd en in de volgende zeven jaren zal worden uitgevoerd door de Organisatiecomité van die Spelen. Dat is ook een kans voor Frankrijk om zijn expertise opnieuw te tonen in de organisatie van een wereldwijd sportevenement en een kans voor sportliefhebbers om het Franse patrimonium vanuit een ander oogpunt te ontdekken.

Gepubliceerd op 13/11/2017

bovenaan de pagina