Patrick Modiano, Nobelprijs voor Literatuur 2014 [fr]

Communiqué van het Presidentschap van Frankrijk

"De President van Frankrijk feliciteert Patrick MODIANO. De Nobelprijs voor Literatuur die deze schrijver heeft ontvangen, is een erkenning van zijn indrukwekkende œuvre dat de subtiliteit van het geheugen en de complexiteit van identiteit doorzoekt.

Sinds zijn boek « Place de l’Etoile » dat in 1968 verscheen, heeft Patrick Modiano veel prijzen en onderscheidingen ontvangen, zoals de prijs Goncourt voor « Rue des boutiques obscures » in 1978. Hij verhaalt meeslepend over de diepe ontreddering in de sombere tijd van de bezetting en probeert te begrijpen hoe mensen in verwarring raken of juist opbloeien door sommige gebeurtenissen.

De President heeft ook zijn waardering geuit voor uitgeverij Gallimard die Patrick Modiano sinds zijn eerste boek begeleidt.

Patrick Modiano heeft ook meegewerkt aan verschillende films die op zijn romans waren geïnspireerd, zoals « Lacombe Lucien » van Louis MALLE.

Frankrijk is trots op deze erkenning van één van onze grootste schrijvers. Patrick MODIANO is de vijftiende Fransman die deze belangrijke onderscheiding ontvangt. Het bevestigt de uitstraling van onze literatuur. "

JPEG

Photo AFP/Martin Bureau / Traduction : Ambassade de France aux Pays-Bas

Gepubliceerd op 23/10/2014

bovenaan de pagina