Prijsuitreiking: « Haiku’s in Franse taal » [fr]

Ter gelegenheid van de week van de Franse taal en van francofonie heeft de Ambassadeur van Frankrijk, dhr. Bernard VALERO, de prijsuitreikingceremonie van de wedstrijd “Haiku’s in Franse taal” voorgezeten die op vrijdag 21 maart 2014 in de Residentie van Frankrijk heeft plaatsgevonden in de aanwezigheid van Z.E. de Ambassadeur van Japan, dhr. Mitsuo SAKADA.

De wedstrijd richtte zich dit jaar tot niet-Franstalige leerlingen van de Vlaamse en de Duitse Gemeenschappen van België. 2032 leerlingen van het secundair onderwijs hebben in vijftig scholen aan de wedstrijd deelgenomen. Een zestigtal leerkrachten van Frans als vreemde taal hebben er ook aan deelgenomen als organisatoren of als individuele deelnemers (tekstproducenten).

Het idee van de wedstrijd is in Brugge ontstaan en werd in Europa verspreid dankzij de Fédération Internationale des Professeurs de Français (FIPF – sectie West-Europa). Vier andere Europese landen hebben dit jaar beslist om deze Franse haikuwedstrijd aan hun leerlingen te bieden: Denemarken, Oostenrijk, Spanje en Griekenland.

De haiku is een vorm poëzie van Japanse afkomst die onze emoties en gevoelens laat uitdrukken. Hij bevat 17 lettergrepen (5-7-5) en wekt de verwondering en de verbazing bij de lezer.

Hij bestaat altijd uit:
- een element van de natuur;
- de uitdrukking van een gevoel (indirect door analogie);
- een element van een moment uit het dagelijkse leven dat beelden oproept; of zelfs een onvergetelijke zintuiglijke herinnering.
Hij tracht een of meer zinnen op te wekken.

Meer informatie op de website van de Commissie van West-Europa van de Fédération Internationale des Professeurs de Français: http://www.ceo-fipf.org/

De Haikuwedstrijd van 2014 werd gesteund door:

- De BVLF, vereniging van Vlaamse leraren Frans,
- De Culturele Dienst van de Ambassade van Frankrijk in België en het Frans documentatie centrum,
- De Culturele Dienst van de Ambassade van Japan in België,
- Het comité Champagne BENELUX

Link over het evenement op de website van de Ambassade van Japan (in het Japans):

http://www.be.emb-japan.go.jp/japanese/archives_j/yomoyama_047.html

Gepubliceerd op 27/03/2014

bovenaan de pagina