"Regards de France" Lezing [fr]

De “Regards de France” lezing “1914-1918: in beelden het conflict herbezoeken” heeft op dinsdag 10 december in de Residentie van Frankrijk plaatsgevonden.

Een origineel blik op de Eerste Wereldoorlog, in samenwerking met de Institut National de l’Audiovisuel (INA).

De lezing zal door Thierry PIEL worden gegeven, docent geschiedenis (universiteit van Nantes, in samenwerking met Ulrich HUYGEVELDE, voorzitter van Expozao.

Deze lezing, die de vorm van een projectie met commentaar heeft aangenomen, gaf een transversale aanpak van het conflict door de herinneringen van verschillende landen (België, Frankrijk, Engeland of Duitsland). Een werk op de beelden van de oorlog, zeer bijzonder voor dit eerste conflict, vanuit archiefbeelden van de INA fondsen (ongeveer 45 minuten die in 10 korte reeksen verdeeld zijn).

Sommige gevoelige kwesties, zoals muiterijen, werden ook besproken door het verklaren hoe de bovengenoemde landen ze behandeld hebben.

Geaggregeerd (1992) en doctor in geschiedenis (Nantes, 2000), Thierry Piel is voorzitter van de afdeling geschiedenis van de universiteit van Nantes. Hij is ook expert op het gebied van macht en machtsymbolen, en beheert sinds drie jaren de “Rendez-vous INA-Histoire”, een decoderingsprogramma van het archief van cinematografisch nieuws georganiseerd door de INA.

Ulrich Huygevelde is afgestudeerd in politieke wetenschappen in Parijs. Nadat hij meerdere jaren in het team van de president van de universiteit van Nantes werd hij voorzitter van Expozao, een agentschap gespecialiseerd in het maken van tentoonstellingen en gebeurtenissen die aan historische thema’s gebonden zijn. Gefascineerd door de voormalige Sovjet-Unie, hij is ook hoofdredacteur van de collectie “Gare de l’Est”die gewijd is aan de analyse van nieuws uit het oosten.

Reportage van Belgique21:

Met de steun van:

JPEG

JPEG

Gepubliceerd op 12/12/2013

bovenaan de pagina