Staatsbezoek door de president van de Republiek aan het Koninkrijk België [fr]

Op uitnodiging van Hunne Majesteiten Koning Philippe en Koningin Mathilde van België brachten de heer Emmanuel Macron, President van de Franse Republiek, en zijn echtgenote, mevrouw Brigitte Macron, op 19 en 20 november 2018 een staatsbezoek aan het Koninkrijk België (in Vlaanderen en in Wallonië).

Op uitnodiging van Hunne Majesteiten Koning Philippe et Koningin Mathilde van België brachten de heer Emmanuel Macron, President van de Franse Republiek, en zijn echtgenote, mevrouw Brigitte Macron, op 19 en 20 november 2018 een staatsbezoek aan het Koninkrijk België (in Vlaanderen en in Wallonië).

De bilaterale relatie werd in de verf gezet met, op de eerste dag van het staatsbezoek, een officiële welkomstceremonie, een lunch in het Koninklijk Paleis, een staatsbanket aangeboden door Hunne Majesteiten en een gesprek met de Eerste Minister, de heer Charles Michel.

Het staatsbezoek had een een belangrijke culturele en sociale dimensie met een bezoek aan de restauratie van het Lam Gods in het Museum voor Schone Kunsten, op maandagmiddag 19 november, en met een bezoek aan het creatiecentrum LaVallée in Molenbeek. Vervolgens vond er op dinsdag 20 november ook een lunch plaats in Louvain-la-Neuve met Belgische culturele persoonlijkheden.

Het Europese thema stond ook centraal in het programma tijdens de bilaterale ontmoeting tussen de President en de Belgische Eerste Minister die op maandagochtend plaatsvond en tijdens een ontmoeting en debat met studenten van de universiteit Louvain-La-Neuve dinsdagochtend. Ten slotte stond de economie ook op de agenda. Zo werd er maandagmiddag een rondetafelgesprek gehouden met Belgische ondernemers om economische mogelijkheden te bespreken.

U kunt de persmap hier raadplegen

- Gezamenlijke persconferentie door de President van de Republiek, Emmanuel Macron, en de Belgische Eerste minister, Charles Michel (19.11.2018)

- [Transcriptie van de persconferentie van de President van de Franse Republiek, Emmanuel Macron in Brussel>https://www.elysee.fr/emmanuel-macron/2018/11/19/rencontre-et-entretien-bilateral-entre-le-president-de-la-republique-emmanuel-macron-et-charles-michel-premier-ministre-belge]

- Toespraak van Zijne Majesteit de Koning ter gelegenheid van het staatsbezoek door de President van de Franse Republiek, de heer Emmanuel Macron

- Toast door de President van de Franse Republiek, Emmanuel Macron, tijdens het staatsdiner in Brussel, België

- Transcriptie van de toespraak van de President van de Franse Republiek in het kasteel van Laken

- Toespraak van de President van de Franse Republiek, Emmanuel Macron, tot de Franse Gemeenschap van België

- Transcriptie van de toespraak van de President van de Franse Republiek tot de Franse Gemeenschap van België

Zie ook:

- Online-artikel op de website van het Consulaat Generaal van Frankrijk in Brussel

- Online-artikel op de website van de Dienst voor Culturele Samenwerking en Actie

© Présidence de la République France

Gepubliceerd op 09/08/2021

bovenaan de pagina