Tentoonstelling van het Lycée Français gewijd aan het Maison d’Izieu [fr]

In aanwezigheid van mv Hélène Waysbord, voorzitster van het Maison d’Izieu , zal de Ambassadeur van Frankrijk in België op 5 mei in het Lycée Français Jean Monnet een tentoonstelling ter ere van het Maison d’Izieu inhuldigen.

Deze tentoonstelling volgt de schoolreis van een klas scholieren uit de Lycées Français van Brussel, Den Haag en Luxemburg, die op 6 april in het Maison d’ Izieu plaatsvond. 11 kinderen die de raid hebben meegemaakt in de Maison d’Izieu zijn door België gereisd.

De tentoonstelling, georganiseerd door het Maison d’Izieu en voorgesteld in het Lycée Français Jean Monnet toont foto’s, brieven, tekeningen, en getuigenissen van de dorpelingen. Deze brieven van kinderen, die samen spelen, voor een pakket bedanken, een paar sokken krijgen die anoniem door een buur werden geschenken, of die zelfs hun ouders proberen gerust te stellen, benauwen ons. Deze verkleedde, glimlachende kinderen die zich voor een tijdje in het door oorlog verscheurde Europa als kinderen konden gedragen zullen nooit van de kolonie terugkeren. Op 6 april 1944, tijdens de raid van de kolonie van Izieu, werden 44 kinderen van 5 tot 17 jaar en 7 volwassen joden gearresteerd en gedeporteerd.

- Bekijk de geschiedenis van het Maison d’ Izieu op de website van het Consulaat-Generaal van Frankrijk in Brussel:
http://www.consulfrance-bruxelles.org/70-ans-apres-de-Bruxelles-a-Izieu

- Ontdek “Alex ou le porte-drapeau”, het boek van Hélène Waisbord , voorzitster van het Maison d’ Izieu op de pagina van de Cultuurdienst van de Ambassade:
http://agendaculturefrance-belgique.weebly.com/litteacuterature1.html

- Voor meer informatie over het Maison d’ Izieu

Zie: http://www.memorializieu.eu

Of contacteer: info@memorializieu.eu

België: bertrand.wert@gmail.com

- Coördinaten van het Lycée Français Jean Monnet
9 Avenue Franse School - 1180 Ukkel
http://www.lyceefrancais-jmonnet.be

JPEG
Copyright La Maison d’Izieu

Gepubliceerd op 30/04/2014

bovenaan de pagina