Vierde editie van het festival "Pays de Danses"

Sinds zijn opstart in 2006 is het festival Pays de Danses synoniem geworden van ontdekkingen en reizen. Ontdekken van de veelzijdige wereld van de hedendaagse dans en esthetische reizen, maar ook reizen in de streek van Luik en naar de buren over de grens. De biënnale is immers het enige echt Euregionale evenement op het gebied van podiumkunsten. Vijf weken lang biedt het Théâtre de la Place een brede waaier aan voorstellingen op zeer uiteenlopende plaatsen, die trouwe en enthuusiaste partners zijn. Via het netwerk van culturele centra, verenigt de dans het publiek uit Vlaams Limburg, uit de Duitstalige Gemeenschap, uit de regio’s Maastricht en Aken en uit de Provincie Luik. Pays de Danses hoopt het publiek op die manier te helpen om de vinger aan de pols van de huidige choreografische ontwikkeling te houden.

Mythologieën in beweging: een nieuwe betovering van wat vluchtig is

Deze vierde uitgave staat in verscheidene opzichten in het teken van de mythologie: die van de grote verhalen uit onze beschavingen, maar ook die van de dans zelf. Oedipus (OEdipus Rex van Constanza Macras), Daphne en Chloë (Daphnis é Chloé van Jean-Claude Gallotta), de herder David (David van Ayelen Parolin), de Slavische overgangsriten naar de adolescentie (La seconda Neanderthal van Claudia Castellucci, op basis van de Sacre du Printemps) en de Indische goden (Swayambhu van Shantala Shivalingappa) zijn discreet of uitdrukkelijk aanwezige thema’s in de uitgenodigde creaties.

Sinds het ballet wordt gecombineerd met andere gevarieerde en persoonlijke stijlen, heeft de dans ook haar eigen mythologie uitgebouwd, zoals alle kunsten. Dat aspect staat centraal in de grote werken van Emio Greco (La Commedia, One and Two), van Jean-Claude Gallotta (Daphnis é Chloé ), van Merce Cunningham (van wie er werk tijdens een gemengde avond gebracht wordt door het Ballet de Lorraine) en van Rui Horta (Objet Constant), die hun stempel hebben gedrukt op de geesten van de jaren 80 en 90 en die nog even actueel en aangrijpend zijn. In de vorm van een voordracht-opvoering onderzoekt Olga de Soto (Une Introduction) het geheugen van de dans zelf, op basis van een mythisch werk van Kurt Jooss.

Muzikaal parcours

Muziek krijgt dit jaar een uitgelezen plaats in de aangeboden opvoeringen. De verhouding tussen dans en muziek is trouwens al een mythe op zich! Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky, waaruit de voorstelling van Claudia Castellucci (La seconda Neanderthal) voortvloeit, en de Boléro van Ravel die gebracht wordt door Emio Greco (One and Two) getuigen daarvan. Het festival opent met OEdipus Rex op muziek van Stravinsky, met de medewerking van het Koninklijk Filharmonisch Orkest van Luik en van het Marienchor uit Eupen, wat dit aspect nog onderstreept. De Amerikaanse componist George Gershwin (Lalala Gershwin van Dominique Hervieu en José Montalvo ), de zangeres Janis Joplin (JJ’s voices van het Ballet Cullberg ) en de zachte pop van het Trotz Ensemble (Love is strange) voltooien dat muzikale beeld.

Naast die leidraad toont Pays de Danses nog maar eens dat het een draaischijf voor opvoeringen is, met twee voorstellingen van Fernando Martin (So call me…) en Uiko Watanabe (Foodstory), die op tournee zijn.

Petit Pays de Danses

De Krokusvakantie is het ideale moment om met het hele gezin kennis te maken met vijf speciaal voor kinderen opgezette dansvoorstellingen, namelijk het Petit Pays de Danses, dat het publiek op verscheidene plaatsen zal laten kennismaken met de opvoeringen van het gezelschap Sisyphe Heureux (Rose est une rose est une rose) van Maria Clara Villa Lobos (Têtes à Têtes), van Adrien M (Cinématique), van het gezelschap ImpruDanse (Papiers Cartons) en van Félicette Chazerand (Spirale).

Enkele cijfers

Pays de Danses in het kort:

5 weken festival met

21 voorstellingen uit 9 landen op

14 verschillende plaatsen in

11 steden en gemeenten van de

3 Gemeenschappen van het land en in de

5 streken van de Euregio Maas-Rijn

De Franse creaties worden gesteund door de Ambassade van Frankrijk. Voor de volledige programmatie kunt u terecht op de website van de Théâtre de la Place en kunt u de brochuur van het festival downloaden.

Gepubliceerd op 16/02/2012

bovenaan de pagina