Vijftigste Verjaardag van de Nationale Ordre van Verdienste [fr]

Op 13 december 1963 stelde Generaal de Gaulle de nationale Orde van Verdienste in. Deze waardige onderscheiding dient als erkenning van belangrijke verdiensten aan de Franse Republiek.
De verdiensten zijn in de uitoefening van een openbare functie of van een privéactiviteit verworven.

De Orde heeft een eigen organisatie, discipline en hiërarchie. Het heeft een Raad die als voorzitter een Kanselier heeft; deze is ook Grootkanselier van het Legioen van Eer.
De Grootmeester van de twee nationale Orden is de President van de Franse Republiek.

Sinds 2010 is de legergeneraal Jean-Louis Georgelin Kanselier van de Orde van Verdienste.

Gewoonlijk gereserveerd voor Fransen, de Nationale Orde van Verdienste kan, uitzonderlijk en op voorstel van de Minister van Buitenlandse Zaken, door de President van de Franse Republiek aan buitenlanders worden verleend.

Deze onderscheiding in de Orde van Verdienste doet zich in vergelijkbare toestanden als degene die voor het Legioen van Eer voorzien zijn.

Belgen en Fransen: er zijn vandaag meer dan honderd houders van de Nationale Orde van Verdienste in België.

Onder het beschermheerschap en in de aanwezigheid van Zijne Excellentie de Ambassadeur van Frankrijk in het Koninkrijk van België, dhr. Bernard VALERO, zal de Belgische delegatie van de leden der Orde van Verdienste, aangevoerd door de Luitenant-kolonel Daniel Gachet, het vijftigjarige bestaan van de Nationale Orde van Verdienste op zaterdag 9 november 2013, jaardag van de dood van Generaal de Gaulle, eerste president van de Vijfde Republiek, herdenken.

Deze herdenking neemt de vorm aan van een concert in Laeken op zaterdag 6 november om 19 uur in de Schola Europea BXL IV (vroeger Koninklijke Kadettenschool, Sint-Annadreef 86 in Brussel (Laeken)) door de Muzikale Koninklijke Maatschappij “Pandorre” van de Federale Politie, op het thema van een wandeling door de Franse muziek en Franse lieden.

Reservatie via overschrijving van 15€ op het nummer BE 19 088.2607086.12.

Ingangkaarten zullen aan de ingang van de zaal beschikbaar zijn.

Verdere inlichtingen aan het nummer 0472.970.724

Gepubliceerd op 05/11/2013

bovenaan de pagina