Vlaanderen en Frankrijk breiden de stagemogelijkheden voor leerkrachten uit

Vlaanderen en Frankrijk breiden de stagemogelijkheden voor leerkrachten uit.

Vanaf 1 september 2018 kunnen Franse leerkrachten aan Vlaamse basisscholen een stage volgen in een Franse school in de Académie de Lille. Franse leerkrachten die Nederlands geven kunnen kiezen voor een stage in een Vlaamse school. Hilde Crevits, Vlaamse minister van Onderwijs, heeft hierover een overeenkomst gesloten met de Académie de Lille. Deze overeenkomst vertaalt het educatieve samenwerkingsakkoord dat Frankrijk en Vlaanderen in juni 2017 ondertekenden. De samenwerking past in de ambitie om de kennis van de Franse taal en cultuur vanaf de lagere school te promoten.

Vanaf volgend schooljaar start een stageproject, tussen Vlaanderen en de Académie de Lille, voor leerkrachten Nederlands et Frans. Vlaamse leerkrachten kunnen gedurende drie maanden stage lopen in een Noord-Franse school. Franse Leerkrachten die Nederlands lesgeven kunnen op hun beurt een onderdompelingsstage doen in Vlaanderen. Er kan ook aan de Franse leerkrachten worden gevraagd om af en toe een les Nederlands te geven. Deze overeenkomsten maken deel uit van het memorandum dat in juni 2017 door de Vlaamse en Franse regering werd ondertekend om samen te werken op het gebied van taal en onderwijs.

Met dit initiatief wil de Vlaamse minister van Onderwijs de professionele vaardigheden en de taalkundige en culturele kennis van de leerkrachten Frans versterken. Bovendien kan de samenwerking ook leiden tot uitwisselingsprojecten omtrent leerlingen uit het basisonderwijs en tot samenwerking op het gebied van professionalisering van het onderwijzend personeel. De pedagogische adviesdiensten zullen ook op zoek gaan naar geïnteresseerde basisscholen in de buurt van de Franse grens. De samenwerking werd afgesloten voor een periode van 3 jaar.

Emmanuel Macron, de president van de Franse Republiek, zei tijdens zijn toespraak op de Sorbonne in september 2017: “In plaats van de overvloed aan talen te betreuren, moeten we er een troef van maken! Europa moet de plaats zijn waar elke student tegen 2024 minstens twee Europese talen kan spreken. (…) Het Europa van de meertaligheid is een ongeziene kans. (…) Overal waar een Europeaan gaat, is hij meer dan een Fransman, een Griek, een Duitser of een Nederlander. Hij is een Europeaan omdat hij al dat deel van het universele kenmerk van Europa in zich draagt.”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits: “Uit een aantal studies blijkt dat de kennis van onze leraren Frans kan worden verbeterd. Het is uiteraard belangrijk om een andere taal te durven spreken. Dankzij deze samenwerking met de Académie de Lille bieden we leerkrachten de mogelijkheid om de grens over de steken voor een stage van 3 maanden. Op die manier kunnen leerkrachten uit het basisonderwijs hun taalvaardigheden versterken en vertrouwd raken met het onderwijssysteem in Frankrijk. Ook grensoverschrijdende schoolprojecten zijn een mogelijkheid.”

Claude-France Arnould, de ambassadeur van Frankrijk in België: “Het is goed nieuws dat onze samenwerkingsovereenkomst inzake taal en onderwijs zo snel in de praktijk wordt omgezet. De Franse en Vlaamse scholen moeten hun vaardigheden omtrent het onderwijzen van de taal die aan de andere kant van de grens gesproken wordt, versterken. Bovendien bieden wij hen een aangepast programma aan.”

Bron: http://www.francebelgiqueculture.com/flandre-et-france-elargissent-les-possibilites-de-stages-pour-leurs-enseignants/

Gepubliceerd op 10/10/2018

bovenaan de pagina