Voorstelling van de economische aantrekkingskracht van de regio Groot Parijs

UITNODIGING VOOR DE PERS

JPEG

Op uitnodiging van Mevrouw Michèle Boccoz, ambassadeur van Frankrijk in België, zal de Heer Laurent Fiscus, algemeen secretaris voor Regionale Zaken van de regio Ile-de-France, op woensdag 28 maart naar Brussel komen om de economische aantrekkingskracht van het Groot Parijs, een wereldregio van de toekomst met 8 economische kennispolen en een nieuw vervoernetwerk van 175 km, voor te stellen.

De metropool Groot Parijs is de meest bevolkte regio van de eurozone en beschikt over de krachtigste regionale economie van Europa. Op wereldvlak plaatst de regio zich overigens op de derde plaats wat betreft internationale investeringen. Troeven zijn er, en het project Groot Parijs zal die verder uitbreiden.

Laurent Fiscus zal de buitenlandse pers te woord staan en de beleidsmakers van de ambassade ontmoeten.

Programma van de missie:

- 17u30: Perspunt in de lokalen van de Press Club Brussels Europe, 95 Froissartstraat – 1040 Brussel

- 19h00: Voorstelling van het project Groot Parijs, vervolgd door een sessie vragen en antwoorden met de deelnemers, op de Residentie van Frankrijk, Hertogstraat 47 – 1000 Brussel

« Le Grand Paris »

Het project Grand Paris heeft als doel in bredere mate gebruik te maken van het immense potentieel van de regio rond de Franse hoofdstad om van het Groot Parijs een echte wereldregio te maken.

Dit formidabele project bevindt zich nu in de uitvoeringsfase. Concreet betekent dat:

- Uitzonderlijke investeringen in vervoer. Tussen 2010 en 2025 zullen 32,4 miljoen euro geïnvesteerd worden om een 150 km-lange netwerk voor het openbaar vervoer te bouwen rond de hoofdstad, met 57 nieuwe stations;

- Een strategische visie op lange termijn voor de inwoners van Parijs en van de regio. 19 contracten voor de ontwikkeling van het territorium zijn momenteel in de maak;

- De economische ontwikkeling van het Groot Parijs via grote kennispolen en versterkte clusters. Ten oosten van Parijs zal bijvoorbeeld een kennispool worden gecreëerd voor industrie en wetenschap, gericht op “de duurzame stad”. Ten zuiden van de hoofdstad komt ook een “Vallei van de biotechnologie”, met onderzoekslaboratoria, farmaceutische bedrijven, ziekenhuiscentra, enz.

- Een nieuw duurzaam landschap voor de stad. Om woningen, werkplaatsen en ontspanningsplaatsen dichter bij elkaar te brengen zullen 70 000 woningen per jaar worden gebouwd.

Contact voor de pers:

Préfecture de Paris et d’Île-de-France - Persbureau - 00331 825 24 025

Ambassade van Frankijk in België – Persdienst - 02 548 87 16 – 02 548 87 22

Gelieve u in te schrijven voor 27 maart, 17u00, op de volgende adressen :

marie-france.dubuisson@diplomatie.gouv.fr, thomas.lecloux@diplomatie.gouv.fr

Gepubliceerd op 27/03/2012

bovenaan de pagina