Week van de Franse lycea wereldwijd 2021: dankzij het Franse onderwijs zich voorbereiden op de wereld van morgen [fr]

Voor het 5de jaar op rij worden tijdens de Week van de Franse lycea wereldwijd, die van 29 november tot 4 december 2021 loopt, de troeven en waarden van het Franse onderwijs in het buitenland in de kijker gezet.

Duurzame ontwikkeling staat centraal in de onderwijsprogramma’s in alle studierichtingen! Dit transversale thema werd dan ook gekozen als thema van de 2021-editie van de Week van de Franse lycea wereldwijd, getiteld: “Kunsten, wetenschappen en duurzame ontwikkeling: dankzij het Franse onderwijs zich voorbereiden op de wereld van morgen”.

Frankrijk heeft het grootste scholennetwerk in het buitenland. . Zo telt het land maar liefst 543 scholen in 138 landen waar 375.000 leerlingen van de kleuterklas tot het laatste jaar van het middelbaar school lopen. Op alle continenten kiezen Franse gezinnen (1/3de van het totale aantal leerlingen) en vele andere nationaliteiten (2/3de van het totale aantal leerlingen) voor het Franse onderwijssysteem, omdat ze de voordelen ervan waarderen, zoals de inclusiviteit van alle leerlingen, de gelijkheid tussen meisjes en jongens, uitmuntendheid, welzijn, kritisch denken, solidariteit, meertaligheid en een open blik op de wereld.

Sinds 2017 biedt de Week van de Franse lycea wereldwijd de kans om de voordelen van het Franse onderwijs voor leerlingen in de kijker te zetten via vele uiteenlopende initiatieven die de instellingen van het netwerk opzetten.

Kunsten, wetenschappen en duurzame ontwikkeling: dankzij het Franse onderwijs zich voorbereiden op de wereld van morgen

De vijfde editie van de Week van de Franse lycea wereldwijd vindt plaats van 29 november tot 4 december 2021 en handelt over het thema: “Kunsten, wetenschappen en duurzame ontwikkeling: dankzij het Franse onderwijs zich voorbereiden op de wereld van morgen”.

Het is voor het onderwijzend personeel en de leerlingen een ideale gelegenheid om stil te staan bij de acties en de middelen die in de scholen en de klassen worden uitgevoerd en ingezet, met name via artistieke en wetenschappelijke projecten.

Van onderwijs tot burgerschap via ecologisch verantwoorde en duurzame benaderingen, via acties ter bevordering van de gelijkheid tussen meisjes en jongens, via gezondheid en welzijn enz.: talrijke denkpisten en werkwijzen kunnen worden opgezet die in lijn liggen met de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de 2030-Agenda van de VN.

Barbara Pompili, Frans minister van Ecologische Transitie, is de meter van de Week van de Franse lycea wereldwijd 2021.

Gepubliceerd op 10/12/2021

bovenaan de pagina