Wegverkeer – luchtkwaliteit vergunning - « Crit’Air » [fr]

PNG

Wij herrineren u dat deze maatregelen aan alle voertuigen toepassen ook aan die met een buitenlandse kentekenplaat.

Alle antwoorden op uw vragen kunt u op de volgende website vinden : https://www.certificat-air.gouv.fr/en/. - F.A.Q. : https://www.certificat-air.gouv.fr/en/foire-aux-questions

- Lire le communiqué de presse de la Préfecture Hauts de France et de la Métropole européenne de Lille, ci-dessous:

JPEG

Wegverkeer – luchtkwaliteit vergunning – Crit’Air Ecovignet
Wij herinneren u dat deze maatregelen op alle voertuigen van toepassing zijn inclusief die met een buitenlandse kentekenplaat.

Alle antwoorden op uw vragen kunt u op de volgende website vinden: https://www.certificat-air.gouv.fr/en/. - F.A.Q. : https://www.certificat-air.gouv.fr/en/foire-aux-questions

Hieronder staat het persbericht van de Préfecture Hauts de France en de Métropole européenne de Lille.

Door perioden van luchtvervuilingspieken moest er een systeem opgesteld worden om die fenomenen te anticiperen en om spoedig en effectief te kunnen reageren in de meest kritische fases.

Een systeem om de minst vervuilende voertuigen makkelijker te herkennen
De Préfecture Hauts de France en de Métropole européenne de Lille verzoeken weggebruikers hun luchtkwaliteit vergunning “Crit’Air” (of “kleurige plaatjes”) te bestellen. Motorvoertuigen worden ingedeeld onder 6 categorieën volgens hun type motorisering en de datum van hun eerste kentekenplaat: personenauto, lichte bedrijfswagen, vrachtwagen, bus, touringcar en motorrijwielen. Die categorieën werden opgesteld door het Franse ministerie van Milieu, Energie en Zee in samenwerking met het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Dit systeem ligt in de uitvoering van de maatregelen tegen luchtvervuiling die verkeersvoordelen geven aan de minst vervuilende voertuigen en het gebruik van de meest vervuilende wagens beperken ten tijde van luchtvervuilingspieken om CO2-uitstoten maximaal te verminderen.

Met de luchtkwaliteit vergunning zijn de “zones met beperkt verkeer” (zones à circulation restreinte, afgekort ZCR) operationeel die bepaald worden door de gemeentes. Dat ligt in de lijn van de wet inzake energietransitie voor een groene groei om de gezondheid van burgers te beschermen in zones waar de lucht vaak vervuild is.
De Métropole Européenne de Lille zal op 10 februari 2017 de start van een onderzoek stemmen om de zones met beperkt verkeer in Lille te bepalen. In afwachting van het resultaat van dit verplichte onderzoek (ongeveer 6 maanden) zullen ZCR in perioden van luchtvervuilingspieken bepaald worden door verordening van de prefect.
Hoe kunt u het Crit’Air Ecovignet bestellen?

U kunt het bestellen op de website www.certificat-air.gouv.fr. Daarvoor moet u een bijdrage van 3,70 € betalen en daarbij ook de prijs van de postzending voor een totaal van 4,18 €.

Het is mogelijk de Crit’Air vergunning schriftelijk aan te vragen met een document en via bankcheque of postgiro te betalen. Het ingevulde document om de vergunning te vragen met als bijlage de cheque bestemd voor de order van de “Imprimerie Nationale SA” moet per post worden gezonden naar dit adres: Service de délivrance des Certificats Qualité de l’Air - BP 50637 - 59506 Douai Cedex.

De leveringstijd van de vergunning is ongeveer dertig dagen.

Die vergunning is een veilig document (micro-elementen van veiligheid en veilige individuele “data-matrix”). Na het ontvangen van de vergunning moet die binnen het voertuig liggen zodat die van buitenaf kan worden gelezen door controlerende agenten. Bijvoorbeeld voor auto’s, lichte bedrijfswagen, vrachtwagen, bus en touringcar ligt de vergunning voorin binnen het voertuig, recht onder de vooruit zodat de voorkant van het document kan worden gelezen. De vergunning is geldig zolang die leesbaar is.

Voor meer informatie kunt u telefonisch contact nemen met de dienst “Crit’Air” op maandag tot en met vrijdag (9u-17u) aan het telefoonnummer 0820 147 700 (0.40 € per gesprek + prijs van het gesprek).

JPEG

- Download : Persbericht van Préfecture Hauts de France en de Métropole européenne de Lille (PDF 90.4 Ko)

Gepubliceerd op 21/02/2017

bovenaan de pagina