Wereldwijde campagne voor de afschaffing van de doodstraf


JPEG

Voor de universele afschaffing van de doodstraf (9 oktober 2012)

Frankrijk engageert zich in een campagne voor de universele afschaffing van de doodstraf en maakt van mensenrechten een prioriteit van haar actie in het buitenland. Nadat minister van Buitenlandse zaken Laurent Fabius 50 landen heeft bijeengeroepen tijdens de Algemene Vergadering van de VN, nodigt hij de voorstanders van de afschaffing uit op dinsdag 9 oktober op het Quai d’Orsay. Een bericht van Algemeen Secretaris van de VN Ban Ki-Moon zal er worden vertoond.

Om 19u zal Laurent Fabius in een toespraak het engagement van Frankrijk voor de afschaffing van de doodstraf voorstellen. Daarna volgen een voorlezing van texten van Albert Camus door toneelschrijver Olivier Py, en tot slot een toespraak van voormalig voorzitter van de Staatsraad Robert Badinter.

In Parijs zullen voor de eerste keer de voorzitters en vertegenwoordigers van de grote NGO’s, maar ook prominente denkers en vele studenten kunnen bijeenkomen met advocaten van ter dood veroordeelde mensen vanuit alle hoeken van de wereld (Japan, Iran, VS, China, Kenya, Mongolië).

Om 18u zullen drie fora plaatsvinden in de salons van het Hotel van de minister, met de Franse en internationale NGO’s, de advocaten van de ter dood veroordeelden en de diplomaten die actie voeren op het terrein en in internationale kringen.

Minister Fabius heeft beslist om van de afschaffing van de doodstraf een prioriteit van zijn beleid te maken : naast deze bijeenkomst zijn ook alle consulaten, ambassades en culturele instellingen van Frankrijk gemobiliseerd in heel de wereld.

Voor deze gelegenheid publiceert "France Diplomatie" een interactieve kaart van de doodstraf in de wereld :

JPEG

Gepubliceerd op 05/10/2012

bovenaan de pagina