De vrouwelijke diplomatie [fr]
De gelijkheid tussen vrouwen en mannen is een prioriteit voor Frankrijk. Met zijn vrouwelijke diplomatie draagt het Franse ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken zijn inzet uit op internationaal vlak.
De Franse inzet hieromtrent heeft betrekking op alle domeinen: de bescherming en bevordering van rechten, de vermindering van ongelijkheid, de deelname aan besluitvormingsprocessen, vrede en veiligheid, uitdagingen op het vlak van klimaat en duurzame ontwikkelingen, en culturele en economische uitdagingen.
Humanitaire crisissen, oorlog, klimaatverandering, armoede, discriminatie, seksueel en gendergerelateerd geweld, belemmeringen van rechten enz. Vrouwen en meisjes zijn altijd de eerste slachtoffers binnen voornoemde contexten.
Daarom onderneemt Frankrijk actie.
De Franse vrouwelijke diplomatie zet zich in om vrouwen en meisjes te helpen om zich op hun fundamentele rechten en vrijheden te kunnen beroepen. Ze staat hen bij met als doel hen te helpen om ten volle aan het politieke, economische en sociale leven in hun land deel te nemen. Ze zet zich in om hen op gelijke voet te brengen met mannen en jongens.
De Franse doelstellingen zijn ambitieus: tegen 2025 zal 75% van de projecten die gefinancierd worden in het kader van ontwikkelingssamenwerking de gendergelijkheid bevorderen en 20% zal hier specifiek aan worden gewijd.
Vrouwen en meisjes dragen op essentiële wijze bij aan transformatie, sociale vooruitgang en vrede.
Een lokale aanpak
Vrouwen- en meisjesrechten zullen een voorname plaats innemen tijdens politieke gesprekken met de partners van Frankrijk.
De Franse ambassades zetten, in samenwerking met en ten gunste van de lokale bevolking, innovatieve acties op op het terrein die een snelle en zichtbare impact hebben ter bevordering van de gelijkheid tussen vrouwen en mannen. Deze projecten worden met name gefinancierd door het Solidariteitsfonds voor innovatieve projecten.
Een tweede fonds, het zogenaamde Fonds de soutien aux organisations féministes (FSOF), ondersteunt specifiek organisaties die zich inzetten voor de bevordering van vrouwenrechten in de partnerlanden van Frankrijk. Sinds 2020 heeft dit fonds meer dan 1 000 verenigingen gefinancierd voor een totaalbedrag van 120 miljoen euro.
Een wereldwijde aanpak
Frankrijk verdedigt en promoot de rechten van vrouwen en meisjes bij de Verenigde Naties, bij de Internationale organisatie van de Francofonie en binnen alle multilaterale fora.
Bij de VN zet Frankrijk zich, binnen de VN-Veiligheidsraad, in voor “Vrouwen, vrede en veiligheid”-resoluties . Frankrijk financiert eveneens acties op het terrein, samen met de UN Women en het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties.
Binnen de Internationale organisatie van de Francofonie financiert Frankrijk programma’s zoals “La Francophonie avec Elles” met als doel de economische en sociale onafhankelijkheid van vrouwen te versterken.
Verder bevordert Frankrijk, samen met de Raad van Europa, de universele goedkeuring van het Verdrag van de Raad van Europa ter voorkoming en ter bestrijding van geweld tegen vrouwen en huiselijk geweld (Verdrag van Istanbul).
Simone Veil-prijs van de Franse Republiek voor gendergelijkheid
De Simone Veil-prijs van de Franse Republiek wordt toegekend aan een persoon of een groep, ongeacht hun nationaliteit, die zich wereldwijd inzet of inzetten voor de gelijkheid tussen vrouwen en mannen, alsook voor de verbetering van de leefomstandigheden van vrouwen en meisjes. De prijs werd in 2019, op initiatief van de Franse president, in het leven geroepen, en wordt jaarlijks, op Internationale Vrouwendag (8 maart) uitgereikt.
Volg de prijsuitreiking van 8 maart 2024 live via de volgende link.